Χαρακτήρα προ ημερησίας «μάχης» των πολιτικών αρχηγών και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης έλαβε η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία ενέκρινε και τυπικά την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα στον χώρο της υγείας.

Μέσα από πολύ υψηλούς τόνους και προσωπικές αντιπαραθέσεις, τα φώτα στράφηκαν στη διαπραγμάτευση και στη συμφωνία της Μάλτας. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτυχία της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι πρόκειται για μια συνολική συμφωνία που ρυθμίζει και τα του χρέους, ενώ πραγματοποίησε μετωπική επίθεση κατά της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετώντας εκ νέου τον εκλογικό ορίζοντα στο 2019.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «Βατερλώ της κυβέρνησης» την αξιολόγηση και υποστήριξε ότι με τη συμφωνία έρχεται τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρήματα. Αφησε εξάλλου αιχμές κατά της κυβέρνησης και των θεσμών για το γεγονός ότι τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, υπό τη δική του καθοδήγηση.

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είχε αναγκαστικά πρωταγωνιστικό ρόλο, κατηγόρησε τη ΝΔ για «λαϊκισμό». Μάλλον αναμενόμενη ήταν και η ακραία «πολιτική βεντέτα» που αναδείχθηκε μέσα από την αντιπαράθεση του Παύλου Πολάκη με τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Το τρίπτυχο διαφθορά, υποδομές και χρέος βάζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στις βαλίτσες τους ενόψει των διακοπών του Πάσχα, απαλλαγμένοι από το βάρος που θα κουβαλούσαν αν ψήφιζαν μεγαλοβδομαδιάτικα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις.

Αυτό θα είναι και το τρίπτυχο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στον σημερινό… όρθρο του Υπουργικού Συμβουλίου (9 π.μ.). Μετά τη φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και τις κορδέλες στους αυτοκινητοδρόμους, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους υπουργούς του τα ζητήματα της καθημερινότητας και του συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Σκοπός του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να αλλάξει την ατζέντα και να παρουσιάσει «το αφήγημα της επόμενης μέρας, με το μήνυμα πως η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της». Παράλληλα, θα αναφερθεί στο χρέος επαναλαμβάνοντας ότι αν η Αθήνα δεν πάρει τα μέτρα για τη διευθέτησή του με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

Ο Τσίπρας αναμένεται εξάλλου να αναφερθεί με πανηγυρικό τόνο στους δείκτες για την οικονομία το 2016, που θα ανακοινωθούν από Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς θα καταδεικνύουν υπέρβαση στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα –με τους πιο αισιόδοξους να μιλούν ακόμη και για ποσοστό που ξεπερνά το 4%.

Το παραπάνω πλαίσιο αποτελεί αντίβαρο για τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι βουλευτές. Μαζί με τα έργα που εγκαινιάζει η κυβέρνηση (σ.σ. χθες έγιναν και ανακοινώσεις ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2020) και την επίθεση στην αντιπολίτευση για τη διαφθορά, οι βουλευτές αποκτούν στη φαρέτρα τους «καφενειακά» επιχειρήματα για να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους στις περιφέρειές τους και να εξουδετερώσουν την κριτική για τις περικοπές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ. Κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας την επίθεση στην αντιπολίτευση, προσπάθησε να ξορκίσει ξανά τα εκλογικά σενάρια. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις χάσετε κιόλας. Εχουμε δύο χρόνια μπροστά μας» είπε, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «τζογαδόρο που πηγαίνει στο καζίνο, ποντάρει όλο στο μαύρο, χάνει και όμως ξαναπηγαίνει και ξαναχάνει». Για τη ΝΔ ο Τσίπρας σχολίασε ότι παρουσιάζεται αμήχανη και η πολιτική της γεμάτη αντιφάσεις δίχως προτάσεις, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που πέτυχε μόνη της «συνολική συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και τα μέτρα για το χρέος».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει στο σκοτάδι τις υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ως σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα έλθουν και άλλες υποθέσεις προς διερεύνηση στη Βουλή. «Εχουμε υποχρέωση να ρίξουμε φως σε όλα όσα είναι η αιτία χρεοκοπίας της χώρας. (…) Εμείς είμαστε ανίκανοι στη διαφθορά, στις μίζες, στη ρεμούλα και στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όπως ήσασταν εσείς» είπε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι είναι εκείνη που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

ΜΝΗΜΕΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Αίσθηση προκάλεσε ο όρος που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ξυπνώντας αναμνήσεις από τον βαθύ διχασμό που προκάλεσε στην κοινωνία το καλοκαίρι του 2015, αποκάλεσε τα δύο κόμματα και τους ανθρώπους τους «μενουμευρωπαίους φιλευρωπαϊστές». Στόχος του, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν να τονίσει ότι στα ευρωπαϊκά κράτη δεν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα διαφθοράς, όπως αυτά που εξέθρεψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Απαντώντας, τέλος, στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος για μετεκλογική στροφή 180 μοιρών και αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, σημείωσε πως «το όχι σε όλα είναι λογικό για ένα κόμμα του 3% – 4%, όχι όμως για μια παράταξη όπως η ΝΔ», κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι μετατρέπει την αξιωματική αντιπολίτευση σε κόμμα διαμαρτυρίας.