Σε τεταμένο κλίμα, με μήλον της έριδος τη Συρία, διεξάγεται η συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Εάν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κρίνουν μάλιστα σκόπιμο να συμπεριλάβουν στις συζητήσεις τους και τον ρώσο πρόεδρο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Τίλερσον θα έχει συνάντηση και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ημέρες μετά την επίθεση με χημικά αέρια εναντίον αμάχων στη Συρία, για την οποία οι ευθύνες αποδίδονται στο συριακό καθεστώς, και την αμερικανική απάντηση με αεροπορικά πλήγματα σε συριακή βάση, ο Τίλερσον αναμένεται να ασκήσει πίεση στη Μόσχα να σταματήσει να στηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασλαρ αλ Ασαντ.

Στόχος του Τίλερσον, όπως ο ίδιος δήλωσε την Τετάρτη στον Λαβρόφ, είναι να καταλάβει γιατί η Ρωσία και η Ουάσινγκτον έχουν μεγάλες διαφορές και να βρει έναν τρόπο να γεφυρώσει τις διαφορές αυτές.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο Τίλερσον τόνισε πως προσβλέπει σε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση και πως οι γραμμές επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα θα παραμείνουν πάντα ανοικτές.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να μην επιτραπεί μια επανάληψη των αεροπορικών πληγμάτων των ΗΠΑ στη Συρία, προσθέτοντας ευθύς αμέσως ότι ήταν παράνομα.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αναμένει ότι θα έχει έντιμες και ειλικρινείς συζητήσεις με τον Τίλερσον για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.