Αποτέλεσμα κούρασης από την εκλογική μάχη στη χώρα του χαρακτήρισε τα σχόλιά του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο πρόεδρος του Eurogroup και απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Φαίνεται σαν να διέπραξα κάποιου είδους έγκλημα πολέμου», τόνισε ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος αρνείται ότι τα λόγια του ήταν προσβλητικά και συμπληρώνει ότι ποτέ δεν υπονόησε ότι όλοι οι λαοί της νότιας Ευρώπης σπαταλούν αλόγιστα τα χρήματά τους.

«Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που στην πρώτη κριτική που θα δεχθεί πέφτει και ζητεί ταπεινά συγγνώμη. Γιατί να ζητήσω συγγνώμη, για κάτι που δεν είπα, για κάτι που δεν εννοούσα; Σε ό,τι αφορά το ζήτημα ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών δεν είναι απεριόριστη ούτε χωρίς όρους, στέκομαι 100% σε αυτά που δήλωσα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από διάφορους αξιωματούχους ανά την Ευρώπη όταν, σε συνέντευξή του τον Μάρτιο σε γερμανική εφημερίδα, είχε σχολιάσει, αναφερόμενος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: «Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα λεφτά σε αλκοόλ και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ την υποστήριξη των άλλων».

Σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην ολλανδική De Volkskrant, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ σημειώνει ότι «η κούραση μπορεί να έπαιξε κάποιον ρόλο» στα σχόλιά του, αλλά ότι τελικώς αυτά ήταν «ο δικός μου τρόπος για να εκφράσω το γεγονός ότι η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία».

Εκτίμησε τέλος ότι η οργή που προκάλεσαν τα σχόλιά του είναι, στην πραγματικότητα, «οργή για τα οκτώ χρόνια κατά τα οποία ακολουθούνται πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».