«Πλήρως δικαιολογημένο» χαρακτήρισε το πλήγμα στη Συρία η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν μέσω διαμάχης Μόσχας-Ουάσιγκτον για την επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί» δήλωσε.

Ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ έκαναν ένα «πολύ μετρημένο» βήμα, που ήταν «πλήρως δικαιολογημένο» εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον βάσης στο συριακό έδαφος, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διασπορά και τη χρήση των χημικών όπλων» υπογράμμισε.

Σχεδιάζουν και οικονομικές κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, την ίδια στιγμή, δήλωσε πως τα πυραυλικά πλήγματα στη συριακή στρατιωτική βάση έστειλαν ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα εγκρίνει και άλλες επιθέσεις ή ενέργειες εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.

«Νομίζω ότι οι ενέργειες του προέδρου ήταν πολύ αποφασιστικές χθες τη νύχτα και ήταν σαφείς όσον αφορά το τι πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει» είπε ο Σον Σπάισερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Πρώτα και κύρια, ο πρόεδρος πιστεύει ότι η συριακή κυβέρνηση, το καθεστώς Ασαντ, θα πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσει ότι θα συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έχει κάνει να μην χρησιμοποιεί χημικά όπλα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι υπηρεσίες του σχεδιάζουν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Συρία.