Η οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει όλα τα όπλα της αύριο Σάββατο, καθώς η βασκική Βουλή ζήτησε από την οργάνωση να το κάνει το συντομότερο δυνατό, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο επιστολή της ETA.

Η ομάδα είπε ότι τα μέλη της θα παραδώσουν τα όπλα το Σάββατο, αλλά πρόσθεσε ότι «οι εχθροί της ειρήνης» μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία.

Η ETA ανακοίνωσε το τέλος της 40ετούς προσπάθειάς της να ιδρύσει αυτόνομο κράτος των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία και τη νότια Γαλλία το 2011, αλλά έχει παραδώσει μόνο μέρος του οπλοστασίου της στις αρχές.

Την Τετάρτη, τα βασκικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι η παράδοση το Σαββατοκύριακο θα επιτρέψει την αλλαγή σελίδας σε μια επιχείρηση δεκαετιών που προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 800 άτομα στην Ισπανία.

Την Πέμπτη, η τοπική Βουλή ψήφισε με 65 ψήφους υπέρ και 9 κατά την απόφαση να ζητηθεί από την ETA «να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν μία πράξη μονομερούς, ολοκληρωμένου, απόλυτου και βεβαιωμένου αφοπλισμού».

Κάλεσε επίσης και τη διεθνή επιτροπή επιβεβαίωσης, που είχε ιδρυθεί το 2011 όταν η οργάνωση ανακοίνωσε εκεχειρία, να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία.

Η ETA έχει ανακοινώσει ότι θα παραδώσει τον υπόλοιπο οπλισμό της στη γαλλική πόλη Μπαγιόν. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο το πώς θα οργανωθεί η παράδοση, και εάν θα γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από