Φωτογραφίες ανδρών που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ολλανδίας, και όχι μόνο, ανεβαίνουν κατά εκατοντάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ομοφοβίας.

Από τη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο και από την Καμπέρα έως το Αμστερνταμ, διάσημοι, πολιτικοί, αθλητές, αλλά και απλοί πολίτες κρατιούνται χέρι χέρι και ανεβάζουν φωτογραφίες στο Twitter με το hashtag #allemannenhandinhand (όλοι οι άνδρες κρατιούνται από το χέρι).

Η νέα τάση πήρε διαστάσεις μετά την καταγγελία ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων ότι δέχτηκε επίθεση από ομάδα ανδρών, την Κυριακή το πρωί, στην πόλη Αρνεμ, στην Ανατολική Ολλανδία.

Την πρωτοβουλία είχε η εκδότρια ενός ολλανδικού περιοδικού, η Μπάρμπαρα Μπάρεντ, η οποία έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter την Κυριακή: «Μπορούν αυτήν την εβδομάδα, όλοι οι άνδρες (ομοφυλόφιλοι και μη) να περπατούν πιασμένοι χέρι χέρι;

Εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μπάρεντ. Μεταξύ των πολιτικών που ανέβασαν τις δικές τους φωτογραφίες είναι ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Λούντβικ Ασερ με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, καθώς και δύο στελέχη του κόμματος D66, το οποίο συμμετέχει στις επαφές του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφυλοφίλων, το 2001.