«Τα έργα αυτά ανήκουν σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη, στον ελληνικό λαό, στον οποίο τα παραδίδουμε. Δεν διεκδικεί η κυβέρνηση την πατρότητά τους, αλλά το δίκιο είναι ότι κατάφερε να ξεμπλέξει ένα κουβάρι εμπλοκών και δυσκολιών μέσα από δύσκολη διαπραγμάτευση» δήλωσε από τα Τέμπη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), που παραδόθηκαν στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με το έργο αυτό παρακάμπτεται το πέρασμα των Τεμπών, το πιο επικίνδυνο τμήμα της οδικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Το πέρασμα των Τεμπών αντικαθίσταται από έναν σύντομο δρόμο που ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Η παράδοση αυτού του δικού τμήματος ολοκληρώνει πλήρως τον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης που οι εργασίες του ξεκίνησαν πριν από 70 χρόνια» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Οπως είπε, στη συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και τον παραχωρησιούχο προβλέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τον σύγχρονο αυτό αυτοκινητόδρομο, χωρίς καταβολή διοδίων καθ’ όλο το μήκος του.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέκρουσε και τον κίνδυνο τελμάτωσης των μεγάλων έργων, που θα είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφούν συνολικά 8,5 δισ ευρώ και να παρέμεναν ανολοκλήρωτα τα έργα.

Στην τελετή παράδοσης έδωσαν το παρών η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Την ίδια ώρα, τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένονται τα εγκαίνια των νέων τμημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών και μετά το Πάσχα θα δοθεί στην κυκλοφορία ο Ε65 και η παράδοση στην κυκλοφορία της Ιονίας Οδού.