Τις κόκκινες γραμμές των διαπραγματεύσεων του Brexit υιοθέτησε την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνούμενο ότι μία συμφωνία για την μελλοντική, κυρίως εμπορική, σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιτευχθεί πριν το Λονδίνο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ευρωβουλευτές συνήλθαν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο και υιοθέτησαν, με 516 ψήφους υπέρ και 133 κατά, απόφαση η οποία καθορίζει τις κόκκινες γραμμές των διαπραγματεύσεων.

Οσο πιο γρήγορα συμφωνήσουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες επί «των αρχών μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου» τόσο το νωρίτερο θα είναι σε θέση να αρχίσουν οι προετοιμασίες μίας εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Στην επιστολή με την οποία έδωσε την εκκίνηση για το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δήλωνε την επιθυμία της για παράλληλες διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ και τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με τάξη», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν την Τετάρτη απόφαση που θα περιορίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου.

«Οσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε επί των αρχών μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου» τόσο το νωρίτερο θα μπορέσουμε να ορίσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις», είπε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για μία διαπραγμάτευση σε πολλές φάσεις, πρώτα για την αποχώρηση, στη συνέχεια για τη «μελλοντική σχέση», πράγμα που αποτελεί αναγκαίο όρο για «να μεγιστοποιήσουμε μαζί τις πιθανότητες να φθάσουμε από κοινού σε μία συμφωνία (για το Brexit) σε δύο χρόνια, που αποτελεί μία βραχεία χρονική περίοδο».

Στην επιστολή που επιδόθηκε την περασμένη Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι θέλει την επίτευξη συμφωνίας για στενή και ειδική σύμπραξη που αφορά τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

«Το σενάριο “μη ύπαρξης συμφωνίας” δεν είναι δικό μας. Πρέπει να επιτύχουμε, όχι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μαζί του», δήλωσε επίσης ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.