Τουλάχιστον 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 232 άλλοι τραυματίστηκαν από την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πόλη Μοκόα, στον Αμαζόνιο, στη Νότια Κολομβία, το Σάββατο, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό που δόθηκε την τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως 186 σοροί έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Προηγούμενος απολογισμός που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος έκανε λόγο για 273 νεκρούς και 262 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Λουίς Κάρλος Βιγιέγας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την ανοικοδόμηση της Μοκόα, περίπου 2.800 άνθρωποι, δηλαδή 500 έως 600 οικογένειες, φιλοξενήθηκαν σε έξι κέντρα.

Ομως η κατολίσθηση επηρέασε συνολικά περίπου 45.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό που έκανε επίσης λόγο τη Δευτέρα για 220 αγνοούμενους. Η Μοκόα και τα περίχωρά της αριθμούν περίπου 70.000 κατοίκους, σύμφωνα με την κυβερνήτη του Πουτουμάγιο Σορέλ Αρόκα.

Οι συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από την κατολίσθηση κατοικούνται από φτωχούς ανθρώπους οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας του συνεχιζόμενου εδώ και δεκαετίες πολέμου ανάμεσα στην Μπογκοτά και στους αντάρτες.