Η Ισπανία τάσσεται κατά της προσπάθειας ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, αλλά δεν θα ασκήσει βέτο στο αίτημα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας να ενταχθεί στην ΕΕ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς.

Η κίνηση αυτή ενισχύει την εκστρατεία της επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, που προωθεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας.Σε συνέντευξή του στην El Pais, ο Αλφόνσο Νταστίς είπε ότι η Ισπανία δεν θα μπλοκάρει «κατ’ αρχήν» οποιαδήποτε προσπάθεια της Σκωτίας να ενταχθεί στην ΕΕ μετά το Brexit.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ισπανός υπουργός τόνισε, πάντως, ότι η Μαδρίτη δεν καλωσορίζει την διάσπαση της Βρετανίας.Ο Νταστίς είπε ότι το Εδιμβούργο θα έπρεπε να καταθέσει αίτημα για να γίνει μέλος της ΕΕ και σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή είναι γεμάτη ανασφάλεια και αναμένεται να διαρκέσει πολλά χρόνια. Ερωτηθείς εάν η Μαδρίτη θα ασκήσει βέτο σε ένα αίτημα της Σκωτίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Νταστίς είπε: «Όχι, δεν θα το κάναμε».

Η Μαδρίτη δεν θέλει να δώσει την έγκρισή της σε μία κίνηση που θεωρεί ότι μπορεί να δώσει το «κακό παράδειγμα» στην Καταλονία και να αυξήσει τις φωνές που ζητούν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Δεν θέλουμε (την ανεξαρτησία της Σκωτίας)» είπε ο ισπανός υπουργός. «Αλλά εάν συμβεί νομικά και συνταγματικά, δεν πρόκειται να την μπλοκάρουμε. Δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη διάσπαση οποιουδήποτε κράτους – μέλους» σημείωσε ο ίδιος.

Η Βουλή της Σκωτίας έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος. Το Κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει τώρα να συμφωνήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019.Στο δημοψήφισμα του 2014, η Σκωτία ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας. Ωστόσο,

η Στέρτζεον ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει μετά το

δημοψήφισμα για το Brexit. Η Σκωτία είχε ψηφίσει κατά 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις του ισπανού υπουργού αποτελούν δείγμα ότι η στάση των κρατών – μελών έχει αρχίσει να αλλάζει μετά το Brexit και ότι οι ηγέτες των 27 βλέπουν πιο θετικά μια ένταξη της Σκωτίας στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημειώσει ότι μία ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να καταθέσει αίτημα για ένταξη στην Ένωση (δεν μπορεί δηλαδή να «κληρονομήσει» απλά το δικαίωμα να είναι μέλος της ΕΕ). Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών: «Θα πρέπει να μπουν στην ουρά των υποψηφίων σε κάποια στιγμή και θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».