Πέντε ταινίες από γυναίκες –αλλά όχι μόνο για γυναίκες… Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το WIFT GR (Women in Film and Television Greece), με την υποστήριξη της πρεσβείας της Σουηδίας και του Σουηδικού Iνστιτούτου Κινηματογράφου, παρουσιάζουν το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο».

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Παρασκευή 7 έως την Κυριακή 9 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός) με ελεύθερη είσοδο.Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματoποιηθεί την Παρασκευή με την σουηδική ταινία Αγνή (Pure) της Λίσα Λάνγκσεθ με την Αλίσια Βικάντερ να ενσαρκώνει μια 20χρονη που σαγηνεύεται από την κλασική μουσική, αλλά και από έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο μαέστρο και φτάνει στα άκρα. H παραγωγός της ταινίας Χέλεν Άλσον θα παρευρεθεί στην προβολή για να συνομιλήσει με το κοινό, αλλά και να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα προηγηθεί (στις 7 το απόγευμα), με θέμα τις έμφυλες ανισότητες που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο.

Η Έλεν Άλσον είναι και Film Commissioner στο Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και αναμένεται να περιγράψει πώς επετεύχθη στην Σουηδία η ισότιμη (σχεδόν 50/50) εκπροσώπηση των γυναικών στο σινεμά, την στιγμή που στις περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία) οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Αξίζει να αναφερθεί πως η ισότιμη εκπροσώπηση και των δύο φύλων στη Σουηδία δεν επετεύχθη με εφαρμογή της ποσόστωσης, αλλά μέσω της εκπαίδευσης και της αλλαγής νοοτροπίας.

Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν ακόμα οι Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ του νεοσύστατου WIFT GREECE, Μαρία Κομνηνού, γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και η Βάλερυ Κοντάκος, παραγωγός και μέλος του WIFT GR.

Σε πανελλαδική πρεμιέρα θα προβληθεί η ινδική ταινία Κραγιόν κάτω από τη μπούργκα (Lipstick Under My Burkha) της Αλανκρίτσα Σριβάσταβα, που ήρθε αντιμέτωπη με την λογοκρισία στην χώρα της καθώς στην ταινία της προσεγγίζει με τόλμη τις μικρές επαναστατικές πράξεις των τεσσάρων ηρωίδων της που ασφυκτιούν κάτω από την μπούργκα. Το φιλμ της νεαρής σκηνοθέτιδος, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό παρά την απαγόρευσή του στην Ινδία.

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Η συμμορία του Burlesque (Leage of Exotique Dancers) της Ραμά Ράου από τον Καναδά που μας συστήνει μερικές σταρ του μπουρλέσκ, ηλικιωμένες σήμερα, που μεσουράνησαν την χρυσή εποχή του ’50 αλλά αντιμετώπισαν τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις.

Αφορμή για το φετινό αφιέρωμα, αποτέλεσε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την εποπτεία του Eurimages, που έχει βάλει στο τραπέζι το καυτό θέμα της υποεκπροσώπησης των γυναικών στον κινηματογράφο. Το θέμα, απασχόλησε την ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, ενώ αυτές τις μέρες συνεδριάζει και πάλι στο Στρασβούργο, με την συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες αλλά και παρατηρητές/παρατηρήτριες από διάφορους οργανισμούς. Την Ελλάδα εκπροσωπεί το αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για θέματα φύλου και πολιτισμού Κατερίνα Μπαρτζώκα.

Στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο.