Ο ομοσπονδιακός δικαστής στη Χαβάη που σταμάτησε το δεύτερο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ επανήλθε με νέα απόφαση: κρατά επ’ αόριστον στον «πάγο» την εφαρμογή του διατάγματος με το σκεπτικό ότι βλάπτει τον τουρισμό και τη δυνατότητα προσέλκυσης αλλοδαπών φοιτητών.

Το διάταγμα θα επέβαλε απαγόρευση 90 ημερών στην είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) και αντίστοιχη απαγόρευση 120 ημερών για τους πρόσφυγες.

Ο δικαστής, Ντέρικ Γουότσον, είχε από την αρχή υπογραμμίσει ότι «ελέγχεται βάσιμα» το επιχείρημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι οι απαγορεύσεις στην είσοδο πολιτών έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Πλέον, ο Λευκός Οίκος οφείλει να περιμένει έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση για να προχωρήσει στις απαγορεύσεις που επιθυμεί.

Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος είχε «κοπεί» από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σιάτλ, προκαλώντας την οργή -όπως και τώρα- του Λευκού Οίκου.

Είχε υπογραφεί στις 27 Ιανουαρίου με στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικές χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες.

Η βασική αλλαγή στη δεύτερη εκδοχή ήταν ότι το Ιράκ βγήκε από τη λίστα, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών.