Στη φάση της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας εισέρχεται σταδιακά η κυβέρνηση, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ότι έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα πέσουν υπογραφές για το τεχνικό της σκέλος.

Προς επιβεβαίωση όσων μετέφεραν «ΤΑ ΝΕΑ» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η τεχνική συμφωνία θα σημάνει πιθανότατα ψήφιση μέτρων από τη Βουλή τις άγιες ημέρες του Πάσχα, εκτός αυτών που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Συνεπώς, επιδίωξη όλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να μη γίνουν αυτές οι ημέρες άγριες.

Προς τούτο, το Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας δημοσίως τη βεβαιότητα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής. Γενικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο αποπνέει αέρα αισιοδοξίας και ικανοποίησης για τη συμφωνία –παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό της δεν έχει διαρρεύσει ακόμη –επιχειρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ανάταση ηθικού των βουλευτών.

Ολα δείχνουν πως το «τυρί» για τα ενεργειακά και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα είναι τα εργασιακά, καθώς οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Εξού και η ιδιαίτερα ενθουσιώδης δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Τα εργασιακά, έχω την εντύπωση ότι θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε κιόλας να τα νομοθετήσουμε» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Star), υποστηρίζοντας ότι το κέρδος οφείλεται στην πολιτική διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ. Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από την ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, η κυβέρνηση στρέφει τα βέλη της κατά της ΝΔ. Μπροστάρης της επίθεσης μάλιστα έγινε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δείχνει να ξέχασε όσα είπε τα προηγούμενα 24ωρα για τη ΔΕΗ. Ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος αρχικά μίλησε (Σκάι) για «βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων» πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών, σήκωσε το γάντι και απάντησε στη ΝΔ που τον κάλεσε να τα κατονομάσει. «Προφανώς και αναφέρομαι σε αυτήν» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οσον αφορά τη στάση του απέναντι στη συμφωνία και παρά το γεγονός ότι έκανε λόγο για «στημένους διαγωνισμούς» μέσω των οποίων επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε χαμηλότερη αξία, δήλωσε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις συλλογικές αποφάσεις. Αυτή είναι και η αίσθηση που υπάρχει για το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία υπαγορεύεται από το σκεπτικό ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επί της συμφωνίας θα δεσμεύσει τους βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Μολαταύτα, στο παρασκήνιο και όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση το Μαξίμου φοβάται τους σιωπηλούς βουλευτές, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει ότι η ομάδα των 53+ δεν έχει ανοίξει ακόμη συντεταγμένα τα χαρτιά της, έχοντας εκφράσει διαφωνίες το προηγούμενο διάστημα. Ο κεντρικός σχεδιασμός υπαγορεύει ότι η εξαντλητική διαδικασία διαλόγου στα κομματικά όργανα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα λειτουργήσει εν είδει ψυχοθεραπείας για τους προβληματισμένους βουλευτές και η όποια ένταση θα εκτονωθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κυβερνητικό επιτελείο τηρεί αμυντική στάση και αποφεύγει τα τελεσίγραφα, μολονότι η υπενθύμιση πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές ερμηνεύεται με καθαρό τρόπο: τυχόν διαφωνούντες θα οδηγηθούν στην έξοδο ή θα αναλάβουν το κόστος να ρίξουν την κυβέρνηση.