Με μία σκληρή ανακοίνωση και προσωπικές αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά σχολίασε το Ποτάμι την ένταξη του νυν ανεξάρτητου και πρώην βουλευτή του, Κώστα Μπαργιώτα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Σήμερα καταλάβαμε γιατί η κυρία Γεννηματά ήταν απούσα από τη Βουλή στη συζήτηση για την παραπομπή Παπαντωνίου. Είχε δουλειές λόγω μεταγραφικής περιόδου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι στις Δημοκρατίες την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων την καθορίζουν οι πολίτες στις εκλογές.

Όπως υπογραμμίζει, «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει άλλη άποψη και εξαγοράζει βουλευτές υποσχόμενη έδρες και θέσεις όταν ‘επιστρέψουμε στα πράγματα’.

Το Ποτάμι εξαπολύει πυρά και κατά του κ. Μπαργιώτα, τονίζοντας: «Όσο για αυτούς που προδίδουν τους ψηφοφόρους τους, να ξέρουν ότι η απάντηση θα είναι σκληρή.

» Ειδικά από αυτούς που έτρεχαν σαν τον Βέγγο για να τους βγάλουν βουλευτές. Ειδικά από αυτούς που πίστεψαν ότι εκπροσωπούν το νέο, ακούγοντάς τους να κατακεραυνώνουν ‘το παλιό, το ΠΑΣΟΚ, τη Γεννήματα’. Ειδικά από αυτούς που τους έλεγαν τον Σεπτέμβρη ‘όλοι για έναν και ένας για όλους’, χωρίς να τους λένε ότι το ‘ένας για όλους’ θα ίσχυε μέχρι να πάρουν μία καλή πρόταση μεταγραφής».

Ως υστερόγραφο το Ποτάμι σημειώνει πως «η τελευταία πρόταση είναι αποσπάσματα σημερινών αναρτήσεων Λαρισαίων. Ένας μακρύς κατάλογος απογοητευμένων πολιτών».

Ζήτημα ηθικής

«Ζητήματα πολιτικής ηθικής εγείρει το φαινόμενο μεταφοράς βουλευτικής έδρας από ένα κόμμα σε ένα άλλο», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν στην αναγκαιότητα συνεννόησης και βεβαίως της ενότητας του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτή, όμως, δεν χτίζεται με την ενθάρρυνση μετακινήσεων και μεταγραφών βουλευτών που εκλέγονται με λαϊκή εντολή προς το κόμμα με το οποίο εκτίθενται», είπε ο κ. Δανέλλης και πρόσθεσε: «Προφανώς, είναι θέμα συνείδησης και μόνο του κάθε βουλευτή η σχέση του με το κόμμα του, και βεβαίως είναι απόλυτο δικαίωμά του η ανεξαρτητοποίηση από το κόμμα του όταν θεωρεί ότι εκείνο δεν καλύπτει τις αρχές του. Όμως, η μεταφορά βουλευτικής έδρας από ένα κόμμα σε ένα άλλο κόμμα, θέτει ζητήματα πολιτικής ηθικής και προφανώς κάθε άλλο παρά βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ μας», σημείωσε.

Είχε προηγηθεί αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, στην ένταξη του Κώστα Μπαργιώτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Καλωσορίζω τον συνάδελφο Μπαργιώτα που ήρθε σήμερα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη», τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Θυμίζω, κύριε Αμυρά, ότι όταν ιδρύθηκε το Ποτάμι, το καλωσόρισα. Και κάθε καινούριο κόμμα που ιδρύεται για εμένα είναι μία ελπίδα. Και μέσα στη διαδρομή μου όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα ποτέ μου μεμφθεί συνάδελφο που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν είπα σε συνάδελφο: «Παραιτήθηκες; Παράδωσε την έδρα στο κόμμα μας». Γιατί η Βουλή αποτελείται από κόμματα και ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου, που έχουν βγει με έγκριση του λαού. Δεν είναι παντοκράτορας η κομματική γραφειοκρατία».

«Δικαιούμαι να καλωσορίσω την επιλογή ενός συναδέλφου, μήνες μετά αφότου έφυγε από το κόμμα του. Να θυμίσω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει πια 19 βουλευτές. Τον Ιούνιο του 2015, όταν είχαμε τις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές, μας θεωρούσαν τελειωμένους. Οι 19 βουλευτές μας είναι η απάντηση σε εκείνες τις Κασσάνδρες που μας θεωρούσαν τελειωμένους. Και προχωράμε, και θα αυξήσουμε περαιτέρω τις δυνάμεις μας, και θα τις αντιστοιχίσουμε στη βούληση του εκλογικού Σώματος, όταν θα έρθει η ώρα της λαϊκής κυριαρχίας», είχε δηλώσει ο κ. Λοβέρδος.