Διαγραφές και διευθέτηση οφειλών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής έως την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο στις διατάξεις του εισάγει σειρά απαγορεύσεων, οι οποίες αφορούν τα χρέη τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα για οφειλές προς το Δημόσιο προβλέπεται ότι δεν θα είναι έγκυρος όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης ο οποίος ορίζει την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες από 120 δόσεις. Κατ’ εξαίρεση για οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ η αποπληρωμή τους θα μπορεί να γίνεται σε περισσότερες δόσεις εφόσον συναινεί το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής δικαιολογείται από τη συνολική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και έχει ως αποτέλεσμα την αποπληρωμή συνολικά μεγαλύτερου μέρους της οφειλής προς το Δημόσιο.

Επίσης δεν θα είναι έγκυρος ο όρος σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού ο οποίος θα προβλέπει τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τον μήνα και καταβολή μηνιαίας δόσης μικρότερης των 50 ευρώ, αλλά και την παροχή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ή την ικανοποίηση απαιτήσεών του με άλλα ανταλλάγματα αντί χρηματικού ποσού.

Οσον αφορά τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η διαγραφή βασικής οφειλής προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν θα επηρεάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα τρίτων.