Η γαλλική δικαιοσύνη καταδίκασε την Τρίτη σε ισόβια κάθειρξη τον Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστό ως Κάρλος το Τσακάλι για επίθεση που πραγματοποίησε το 1974 στο Παρίσι, η οποία είχε αφήσει πίσω της δύο νεκρούς και 34 τραυματίες.

Το ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισιού ακολούθησε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος την Δευτέρα είχε ζητήσει την αυστηρότερη ποινή του γαλλικού δικαίου σε βάρος του 67χρονου Κάρλος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια και από το 1994 είναι φυλακισμένος στη Γαλλία.

Για τον εισαγγελέα Ρεμί Κροσόν ντι Κορμιέ, «όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της έρευνας συγκλίνουν σ' αυτόν».

«Δεν έχω DNA, δακτυλικά αποτυπώματα ούτε εικόνες από κάμερες επιτήρησης. Όμως η λογική επιτρέπει να απορρίψουμε κάθε εύλογη αμφιβολία. Έχω την πεποίθηση πως ο Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες είναι πράγματι ο δράστης αυτής της εγκληματικής επίθεσης», δήλωσε.

Η υπεράσπιση του Κάρλος ζήτησε την αθώωσή του, υποστηρίζοντας ότι τίποτε στον φάκελο της υπόθεσης δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς με βεβαιότητα την ενοχή του κατηγορουμένου.

Μάρτυρες που δεν θυμούνται πια τα γεγονότα, θύματα που έχουν πλέον φύγει από τη ζωή, εμπειρογνώμονες που έχουν αντικατασταθεί: η δίκη αυτή κατέδειξε τη δυσκολία να εκδικαστεί μια τόσο παλιά υπόθεση.

Ο Κάρλος, παίρνοντας τον λόγο για μια τελευταία φορά πριν από την ετυμηγορία, κατήγγειλε «τον παραλογισμό μιας δίκης που γίνεται 43 χρόνια μετά τα γεγονότα». Και δήλωσε πως είναι έτοιμος να ασκήσει έφεση, αν καταδικαστεί.

Η επίθεση στο Drugstore Publicis είναι η παλαιότερη για την οποία κατηγορεί τον Κάρλος η γαλλική δικαιοσύνη και η τελευταία για την οποία δικάσθηκε στη Γαλλία, από τις 13 Μαρτίου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974, ένας άνδρας πέταξε μια χειροβομβίδα από το εστιατόριο του Drugstore, στον ημιώροφο, προς την εμπορική γκαλερί που βρισκόταν από κάτω.

Ανάμεσα στα ενοχοποιητικά στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία ήταν η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε στο Drugstore Publicis, η οποία προερχόταν από την ίδια παρτίδα με αυτές που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα της ερωμένης του Κάρλος και στα χέρια μια ομάδας του Επαναστατικού Κόκκινου Στρατού που πρόσκειται σε παλαιστινιακό κίνημα στο οποίο ανήκε ο Κάρλος.

Όμως για την υπεράσπιση το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει, επειδή 24 χειροβομβίδες αυτού του τύπου, που είχαν κλαπεί στη Γερμανία, δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το σύστημα πυροδότησης που ανακαλύφθηκε μετά την έκρηξη μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν άλλο τύπο αμερικανικής χειροβομβίδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από