Την αδυναμία πληρωμής όλων των εφάπαξ που εκκρεμούν ομολογεί ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ (υπερταμείο για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) Θανάσης Καπωτάς την ίδια ώρα που είναι σε αναμονή 280.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις!
Η συνολική επιχορήγηση που έχει προγραμματισθεί έως τον Σεπτέμβριο αναφορικά με τα εφάπαξ από το τέως Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - ΤΠΔΥ ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ με τα οποία αναμένεται να πληρωθούν 16.500 εφάπαξ από τα 23.500 που εκκρεμούν.
Οπως δήλωσε ο Θ. Καπωτάς, μετά τη λήψη της 1ης δόσης των 70 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το ΕΤΕΑΕΠ θα προβεί στη διεκπεραίωση και πληρωμή 3.080 αιτήσεων απονομής εφάπαξ βοηθημάτων (για το ΤΠΔΥ) τον Μάρτιο. Οι πληρωμές αφορούν πράξεις συνταξιοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ημερομηνία παραλαβής από 20/01/2015 έως 20/03/2015 και αποχώρησης από την υπηρεσία το διάστημα από 01/09/2013 κι εφεξής. Προς τούτο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου προβαίνουν σε τηλεφωνική ειδοποίηση των δικαιούχων προκειμένου να αποστείλουν μόνο φορολογική ενημερότητα για είσπραξη του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούνται.
Μιλώντας στον Σκάι, ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) ανέφερε: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια δεν έβγαινε το εφάπαξ γιατί είχε ταμειακά προβλήματα το Ταμείο. Είναι κοινό μυστικό, το ξέρει ο καθένας». Ωστόσο, τόνισε πως από το ΕΤΕΑΕΠ μέσα σε δύο ημέρες πληρώθηκαν 650 εφάπαξ ύψους 15 εκατ. «Εχω δυόμισι μήνες στα χέρια μου το Ταμείο, το εφάπαξ θα πληρωθεί, είτε μας αρέσει είτε όχι», συμπλήρωσε. Μάλιστα, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τις 10 Απριλίου θα πληρωθούν κι άλλα εφάπαξ. «Εχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας 70 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν μέχρι τις 10 Απρίλη», είπε χαρακτηριστικά. 
Σήμερα τα εφάπαξ χορηγούνται με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών καθώς αυτά που πρόκειται να αποπληρωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν αιτήσεις χορήγησης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015.
Εξάλλου  μιλώντας - από τη Λάρισα - για τις συντάξεις ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης υποστήριξε πως μέλημα του νέου ενιαίου φορέα είναι να δοθούν νέες συντάξεις μέσα σε ένα τρίμηνο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τρέξει η διαδικασία για τη συνταξιοδότηση 100.000 συνταξιούχων που εκκρεμεί έως και τις 31/12/2016. Αυτές οι συντάξεις αναμένεται να δοθούν έως και τον Οκτώβριο. Αφού ο οργανισμός πετύχει αυτό τον στόχο θα μπορέσει να λάβει επιχορήγηση 850 εκατ. ώστε από τα τέλη του 2017 να ξεκλειδώσει η διαδικασία συνταξιοδότησης εντός τριμήνου.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ. Στο μεταξύ περίπου 130.000 ασφαλισμένοι αναμένουν έως και 30 μήνες την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επειδή δεν έχει υπάρχει ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου που ίσχυε από το 2013.
Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 150.000 αιτήσεις για καταβολή κύριας σύνταξης. Τονίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας ψήφισε διάταξη για την αποπληρωμή των 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό
Τέλος, αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στις περιπτώσεις άσκησης πολλαπλής απασχόλησης - πολλαπλής δραστηριότητας περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η βασική αλλαγή αφορά στην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 39 του ν. 2084/1992. Οι διατάξεις προέβλεπαν την υποχρεωτική ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο τών από 01/01/1993 ασφαλισμένων που είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης λόγω απασχόλησης ή ιδιότητας και, συνεπώς, την υποχρέωση καταβολής μιας ασφαλιστικής εισφοράς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από