Αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο κατά πέντε χρόνια, όσο αιρετικό κι αν ακουστεί, ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε πιο σίγουρο μέλλον από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα παρκέ του ΝΒΑ. Με ύψος 2,16 μ., αξιοζήλευτη σωματοδομή και ταχύτητα που παραπέμπει σε φόργουορντ, ο σέντερ από τα Μέγαρα θεωρήθηκε από τους ειδικούς ανιχνευτές ταλέντων ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην ηλικία του παγκοσμίως! Τώρα, εν έτει 2017, ο εκκολαπτόμενος άσος των Σακραμέντο Κινγκς, ο οποίος επιχειρεί να χτίσει το όνομά του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, μπορεί να μη φτάσει ποτέ τα κατορθώματα του διαστημικού Greek Freak, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι Βασιλιάδες και η Εθνική Ανδρών –που μας ενδιαφέρει περισσότερο –βρήκαν τον σέντερ της επόμενης δεκαετίας.

Δεν είναι τυχαίο το ρεκόρ που δημιούργησε ο Παπαγιάννης, ο οποίος έπειτα από μια μέτρια σεζόν με τον Παναθηναϊκό επελέγη στο Νο 13 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Κινγκς, στις 24 Ιουνίου 2016, και έγινε ο πρώτος έλληνας μπασκετμπολίστας που επιλέγεται τόσο ψηλά, ξεπερνώντας ακόμη και τον Αντετοκούνμπο (Νο 15). Οι ειδικοί, μάλιστα, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι θα έπαιρνε ακόμη καλύτερη θέση, άρα και υψηλότερο συμβόλαιο (φέτος 2,2 εκατ. δολ.), εάν ο τότε προπονητής του Σάσα Τζόρτζεβιτς τον χρησιμοποιούσε λίγο περισσότερο αντί να μοιράζει τον χρόνο στους συμπατριώτες του Σέρβους Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Ογκνιεν Κούζμιτς. Μόλις ανέλαβε ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο προπονητής που τον είχε ρίξει στα βαθιά της Α1, σε ηλικία-ρεκόρ 15 ετών και τεσσάρων ημερών, ο ρόλος του αναβαθμίστηκε θεαματικά, ωστόσο οι πολύ καλές εμφανίσεις του στους περσινούς τελικούς με τον Ολυμπιακό δεν επαρκούσαν για να σκαρφαλώσει περισσότερο στον πρώτο γύρο του ντραφτ.

Ακόμη και έτσι, ο Παπαγιάννης, ο οποίος δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αφήσει το Λύκειο Westtown (αγωνίστηκε τη σεζόν 2013-14) για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό, αισθάνεται δικαιωμένος για την προσπάθεια και τις θυσίες του, ενώ η επιλογή των Κινγκς να στείλουν τον βασικό σέντερ ΝτεMάρκους Κάζινς στη Νέα Ορλεάνη άνοιξε τον δρόμο για τον πρωταθλητή Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων 2015 του Βόλου. Βλέπετε, ήταν αδύνατο για ένα νέο παιδί να συναγωνιστεί τρεις σέντερ και να τους προσπεράσει από τη ρούκι σεζόν του, όμως έπειτα από αρκετές εμφανίσεις στην D-League, την Αναπτυξιακή Λίγκα, όπου συμμετέχουν οι θυγατρικές ομάδες του ΝΒΑ, ο Παπαγιάννης δείχνει πλέον να δένει αρμονικά στη front line των Κινγκς με τον έτερο διεθνή σέντερ Κώστα Κουφό και τον Γουίλι Κόλι-Στάιν, που ξεκινούν στην αρχική πεντάδα.

Αν και αναπληρωματικός, ο Παπαγιάννης απέδειξε στον προπονητή του Ντέιβιντ Γέργκερ ότι αξίζει να τον εμπιστευτεί, καταγράφοντας 14 πόντους – 11 ριμπάουντ απέναντι στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ του Ράσελ Γουέστμπρουκ και 6 πόντους – 10 ριμπάουντ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Εθνική Ελλάδας βρήκε τον επόμενο «πύργο» για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι ο Γιάννης Μπουρούσης δεν θα είναι διαθέσιμος για πολλά καλοκαίρια και ο Κώστας Κουφός θα χρειαστεί κάποια τάιμ άουτ για να φροντίσει το κορμί του τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την πρόοδο, μάλιστα, που σημειώνει ο Παπαγιάννης και τη μόνιμη καθοδήγηση που του παρέχει ο αντιπρόεδρος και GM των Κινγκς Βλάντε Ντίβατς, η επιτυχία του είναι προδιαγεγραμμένη.