Με μια ιδιότυπη ανακοίνωση επιβεβαιώνει η διοίκηση του Νοσοκομείου Σισμανόγλειο την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τον θάνατο καρκινοπαθούς το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Η ασθενής άφησε την τελευταία της πνοή στο διασυνδεόμενο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ όπου είχε διακομισθεί ώστε να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, δεδομένου ότι οι δύο αξονικοί στο εφημερεύον νοσοκομείο ήταν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Εμμανουήλ Κουταλάς, η 83χρονη «έπασχε από γνωστή νεοπλασματική νόσο με εκτεταμένες εγκεφαλικές μεταστάσεις και η οποία είχε από μηνών διαταραχές εκπομπής αφασικού τύπου και επικοινωνίας. Γι’ αυτό άλλωστε είχε προ διμήνου νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, όταν είχαν διαπιστωθεί ευμεγέθεις δευτεροπαθείς εστίες με τήξη και οίδημα».

Επικαλούμενος το αρχείο του νοσοκομείου αναφέρει ακόμη ότι η άτυχη ασθενής προσήλθε στο Σισμανόγλειο με διαταραχή επιπέδου συνείδησης και «εργαστηριακά καλά» στις 8.30 το πρωί.

Ομως μεσολάβησαν τεσσερισήμισι ώρες για να αποφασιστεί η μεταφορά της στο Αμαλία Φλέμιγνκ, καθυστέρηση που περιγράφει τη θλιβερή πραγματικότητα σχεδόν στο σύνολο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Η συνέχεια καταγράφεται –στην ίδια ανακοίνωση –με τον εξής επιγραμματικό τρόπο:

n Επιδείνωση κατά την άφιξη –ανακοπή

n Προσπάθεια ανάνηψης στα ΤΕΠ του Αμαλία Φλέμινγκ δεν απέδωσε.

Εντούτοις, ο διοικητής ακολουθεί την τακτική της σιωπής και της… δημιουργικής ασάφειας αναφορικά με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τη βλάβη στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου, που πιθανόν να κόστισε τη ζωή της ασθενούς.

Η ανακοίνωση παραθέτει λεπτομέρειες για το ιατρικό ιστορικό της 83χρονης με τέτοιο τρόπο που φαίνεται να προδιαγράφει την κατάληξή της χωρίς να κάνει αναφορά στην τεχνολογική ανεπάρκεια του νοσοκομείου.

«ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΦΙΕΣΤΑ». Στο μεταξύ, μια ακόμη καταγγελία – ράπισμα της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις παλινωδίες των αρμοδίων στο ΕΣΥ σε μία προσπάθεια να καλυφθούν άρον άρον τα κενά. Αυτή τη φορά τα φώτα της (αρνητικής) δημοσιότητας πέφτουν στο πολύπαθο νοσοκομείο Ζακύνθου που τον περασμένο Δεκέμβριο μπήκε στο μικροσκόπιο των επιτροπών ελέγχου με αφορμή τον εντοπισμό πέντε περιστατικών τα οποία εμφάνισαν σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Μάλιστα, στην περίπτωση μιας 41χρονης ασθενούς, οι επιπλοκές απέβησαν μοιραίες. Αποφασίστηκε να μπει λουκέτο στα χειρουργεία του νοσοκομείου ενώ διατάχθηκε έρευνα.

Ομως τρεις μήνες μετά οι αρμόδιοι ανοίγουν και πάλι τις χειρουργικές αίθουσες ενόψει της σημερινής «επίσκεψης – φιέστας του κυρίου Πολάκη στο νησί», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Και καταλογίζει στη διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου την απόκρυψη «του πορίσματος των περιβαλλοντικών και εργαστηριακών ελέγχων των χειρουργείων του νοσοκομείου από ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να λάβει απόφαση να ανοίξει τα χειρουργεία».

Το πόρισμα. Τι δείχνει το πόρισμα; Από τις δειγματοληψίες στην αίθουσα Μαίευσης στις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο μήνες μετά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, αλλά και τον ειδικό καθαρισμό του χώρου, «προκύπτει ότι συνεχίζουν να αποικίζονται δεκάδες νοσοκομειακά μικρόβια (μύκητες, βακτήρια) που ευθύνονται για νοσοκομειακές λοιμώξεις. Πώς λοιπόν στις 7/3/2017 λαμβάνεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνονται έκτακτα χειρουργεία στην αίθουσα Μαίευσης έως ότου ανοίξουν τα χειρουργεία;» διερωτάται το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο που αποσιωπήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν το υπόμνημα του Επιστημονικού Συμβουλίου προς τους υπουργούς Υγείας, τη διοικήτρια και την Εισαγγελία Ζακύνθου στο οποίο επισημαίνεται η καθυστέρηση στους ελέγχους για τη διερεύνηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Και ενώ δίδεται έμφαση στο γεγονός ότι απομένει λίγος χρόνος έως ότου ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στο ίδιο υπόμνημα παρατίθενται μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους αρμοδίους για την ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων που «δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν».