Η Αθήνα βρίσκεται στην 92η θέση της λίστας με τις 133 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς. Είναι επίσης η πιο φθηνή πόλη στη Δυτική Ευρώπη καθώς βρίσκεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 39 πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου – έχει χάσει 8 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Αμέσως πάνω από την Αθήνα στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι η Λισαβόνα. Πιο φθηνές πόλεις από την Αθήνα στην Ευρώπη είναι η Πράγα, η Μόσχα, η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη.

Αυτό προκύπτει από έρευνα για το παγκόσμιο κόστος ζωής το 2017 του Intelligence Unit του «Economist». Για να προκύψει η λίστα συνυπολογίζονται οι τιμές από τουλάχιστον 160 διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες περιλαμβανομένων τροφίμων, ποτών, ειδών ένδυσης και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Η Ευρώπη εκπροσωπήθηκε στην πρώτη δεκάδα με τέσσερις πόλεις, ενώ πολλές ήταν οι πόλεις και από την Ασία. Η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο παραμένει η Σιγκαπούρη και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη, το Τόκιο, η Οσάκα, η Σεούλ, η Γενεύη, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και η Κοπεγχάγη. Οι πιο φθηνές πόλεις στον κόσμο είναι το Αλμάτι, η πρωτεύουσα του Καζακστάν, το Λάγος στη Νιγηρία και το Μπάνγκαλορ στην Ινδία.

Ολες οι τιμές έχουν υπολογιστεί σε δολάρια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν χάσει θέσεις στη σχετική λίστα πόλεις χωρών των οποίων η αξία των εθνικών νομισμάτων έχει υποχωρήσει έναντι του αμερικανικού. Είναι ενδεικτικό ότι η υποχώρηση της στερλίνας και η αβεβαιότητα για το Brexit έριξαν το Λονδίνο από την έκτη θέση της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς, στην 24η. Πρόκειται για τη χαμηλότερη κατάταξη των τελευταίων είκοσι ετών. Πλέον το Λονδίνο είναι 17% πιο φθηνό από το Παρίσι και έχει το ίδιο κόστος ζωής με το Δουβλίνο. Επίσης η αργή αλλά σταθερή υποχώρηση που σημειώνει το τελευταίο διάστημα το κινεζικό γουάν έχει κάνει πολλές κινεζικές πόλεις να χάσουν αρκετές θέσεις στη σχετική λίστα, από πέντε έως 16 θέσεις.