Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 η αγορά έργων τέχνης σημείωσε συρρίκνωση λόγω της κρίσης. Η μείωση στις συναλλαγές αποδίδεται στην οικονομική και πολιτική αστάθεια που επικρατεί σε πολλές χώρες επηρεάζοντας αγοραστές και πωλητές.

Οι πωλήσεις έργων τέχνης μειώθηκαν πέρσι κατά 11% φτάνοντας τα 56,6 δισ. δολάρια σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η UBS και η Art Basel. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μείωση κατά 7% που είχαν καταγράψει οι αντίστοιχες πωλήσεις το 2015 όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το 2014 οι πωλήσεις έργων τέχνης είχαν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 68,2 δισ. δολάρια. Πλέον οι ειδικοί της αγοράς κρατούν επιφυλακτική στάση και για το 2017 καθώς σε πολλές χώρες εξακολουθούν να υπάρχουν οι ίδιες προκλήσεις.

Ειδικά όσον αφορά τις δημοπρασίες, τα περσινά στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις έργων τέχνης μέσω δημοπρασιών μειώθηκαν κατά 26% στα 22,1 δισ. δολάρια. Στα πολύ ακριβά έργα τέχνης, των οποίων οι τιμές ξεπέρασαν το 1 εκατ. δολάρια, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 34%.

Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τις πωλήσεις έργων τέχνης με αξίας άνω των 10 εκατ. δολαρίων το κομμάτι. Εκεί η μείωση έφτασε το 53%. Οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών στον κόσμο, η Sotheby’s καθ η Christie’s, έχασαν μερίδια αγοράς. Το μερίδιο στις πωλήσεις έργων τέχνης και για τους δύο οίκους έφτασε το 38%, από 42% που ήταν το 2015.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν η μεγαλύτερη αγορά έργων τέχνης στον κόσμο αφού εκεί πραγματοποιήθηκε το 40% όλων των συναλλαγών με βάση την αξία. Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά η Βρετανία με μερίδιο 21% και τρίτη η Κίνα με 20%.