Ενδιαφέρον υπήρχε μεγάλο: συνολικά 9,8 εκατομμύρια Γάλλοι, ποσοστό 48% επί της τηλεοπτικής πίτας, παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας το πρώτο –και πρωτόγνωρο –ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε κύριους υποψηφίους για την προεδρία. Πολύ σύντομα κυκλοφόρησαν και δυο «εν θερμώ» δημοσκοπήσεις. Αμφότερες θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να ήταν ο «περισσότερο πειστικός» μεταξύ των πέντε αντιμαχομένων. «Δεν θεωρώ καθόλου αναξιόπιστες τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτοστιγμεί σε ένα δείγμα πολιτών, για την αντιπροσωπευτικότητα του οποίου κανένα ινστιτούτο δεν μπορεί να εγγυηθεί» έβαλε τα πράγματα στη θέση τους χθες, στη διάρκεια ενός «τσατ» με τους αναγνώστες, ο δημοσιογράφος της «Monde» Ζεράρ Κουρτουά. «Συνολικά, θεωρώ πως κανένας από τους υποψηφίους δεν βγήκε νικητής. Το φορμάτ του ντιμπέιτ τούς υποχρέωσε να δώσουν υπερβολικά σύντομες απαντήσεις για υπερβολικά πολλά θέματα και έκαναν όλοι επίδειξη των ικανοτήτων τους να υπόσχονται τα πάντα και ό,τι να ‘ναι, χωρίς να χρειάζεται να τα δικαιολογήσουν, ούτε να εξηγήσουν πώς θα τα χρηματοδοτούσαν». «Ισοπαλία» ανακήρυξε το ντιμπέιτ και ο Λοράν Ζοφρέν, ο διευθυντής της «Libération», στο καθημερινό του «Γράμμα από την εκστρατεία». Που είχε εντούτοις τίτλο: «Μακρόν ο εύθραυστος». Και όταν μιλάμε για τον υποψήφιο που (δείχνει να) έχει τις περισσότερες ελπίδες να φράξει τον δρόμο της Μαρίν Λεπέν προς το Ελιζέ, ο υπαινιγμός δημιουργεί μια κάποια ανησυχία.

«Φαινομενικά, το ματς έληξε ισόπαλο: είναι λοιπόν καλό για τον Μακρόν» εξήγησε τη θέση του ο Ζοφρέν. «Κανείς δεν κατέρρευσε, κανείς δεν πήρε τον αποφασιστικό πόντο. Σε αυτή την ισορροπημένη συζήτηση, ο νεοφώτιστος που έγινε φαβορί άντεξε τα χτυπήματα. Εχει λοιπόν πιθανότητες να παραμείνει φαβορί. Το ντιμπέιτ όμως αποκάλυψε και ζώνες αδυναμίας. Ο Μακρόν έπαιξε έναν χαμογελαστό Αγιο Σεβαστιανό, τρυπημένο στο στήθος από αριστερά και δεξιά βέλη, ικανοποιημένο που λειτουργούσε ως στόχος. Απάντησε με ευστροφία. Συναισθάνεται κανείς όμως και μια εκούσια ασάφεια, προοριζόμενη να καθησυχάσει τους παράταιρους υποστηρικτές του. Ο Μακρόν επιδιώκει να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά η δύναμή του είναι οι δημοσκοπήσεις. Λίγο να καμφθούν τα ποσοστά του, και όλοι θα του την πέσουν» αποφάνθηκε ο διευθυντής της (αριστερής) «Libération».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς γάλλους σχολιαστές το γεγονός ότι οι επονομαζόμενες «affaires», τα σκάνδαλα (των αργομισθιών και όχι μόνο) που πλήττουν τόσο τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν όσο και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, έλαμψαν στο ντιμπέιτ διά της απουσίας τους. «Οι Γάλλοι δικαιολογούνται να αποκομίσουν την αίσθηση πως όλοι προτίμησαν στο ζήτημα αυτό να σπρώξουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» προειδοποιούσε χθες η «Monde» στο κύριο άρθρο της. Λίγες ώρες αργότερα, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρινό λε Ρου υποχρεώθηκε από «ψηλά» να υποβάλει την παραίτησή του: δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει πως μεταξύ 2009 και 2016, όσο ήταν βουλευτής, απασχόλησε συνολικά 24 φορές ως βοηθούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις θυγατέρες του –ενώ ήταν αρχικά μαθήτριες, στη συνέχεια φοιτήτριες. Οι συνολικές απολαβές τους ξεπέρασαν τα 55.000 ευρώ.

Ο Φρανσουά Φιγιόν φάνηκε σε πολλούς σχεδόν «απών», υπερβολικά διακριτικός, ειδικά από το πρώτο μέρος του ντιμπέιτ, μια απόδειξη στα μάτια τους του πόσο τον έχουν τραυματίσει τα μπλεξίματά του με τη Δικαιοσύνη. Ξανατρέχει την ίδια κούρσα, όπως στην primaire της Δεξιάς, σαν τον ποδηλάτη πίστας που μένει πίσω προτού ριχτεί μπροστά στο τελικό σπριντ, τους επέστησε την προσοχή ο Λοράν Ζοφρέν. Οσο για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία πέρασε προχθές τρεισήμισι ώρες κατηγορώντας τον «ξένο» (τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, την Ευρώπη) για όλα τα δεινά της Γαλλίας, αυτή φάνηκε σε πολλούς υπερβολικά αλαζονική, κόντρα στην εικόνα «κατευνασμού» που έχτιζε υπομονετικά επί μήνες. Από την άλλη, υπενθύμιζε ο Ζεράρ Κουρτουά, κατήγαγε ήδη μια πρώτη μεγάλη νίκη: τη συμμετοχή της σε αυτό το ντιμπέιτ, που θεωρήθηκε ως κάτι δεδομένο και δεν ξεσήκωσε κανέναν σάλο, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με τον πατέρα της επί τριάντα χρόνια.
Μαθαίνει γρήγορα

«Ο Εμανουέλ Μακρόνείναι νεοφώτιστος σε αυτού του είδους τα ντιμπέιτ και μου φάνηκε αρκετές φορές στρεσαρισμένος, ενίοτε μάλιστα και ελαφρώς παρανοϊκός, παίρνοντας προσωπικά επιθέσεις που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αγνοήσει. Εχει δείξει όμως αυτούς τους τελευταίους μήνες πως μαθαίνει γρήγορα».

Ζεράρ Κουρτουά,«Le Monde»