Με ένα… τρολάρισμα που στόχευε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και έδινε συνέχεια στις υπουργικές φαντασιώσεις με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον επιχείρησε να αποδώσει χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το κλίμα ενότητας και συναντίληψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η χθεσινή συνάντησή τους στη Βουλή, ακόμη και αν δεν έχει άμεσα απτά αποτελέσματα, αντιμετωπίζεται εκατέρωθεν ως ένα πρώτο βήμα για μια πορεία χωρίς νέες αναταράξεις.

«Ο πρόεδρος μού πρότεινε εθνική συνεννόηση για να λύσουμε το πρόβλημα του Τσακαλώτου να βγει με τη Σκάρλετ, αλλά του είπα πως ο καθένας τα λύνει μόνος του αυτά. Σ’ αυτό με βρήκε αντίθετο…» είπε αστειευόμενος με το γνωστό πληθωρικό του στυλ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τού πρότεινε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν υπήρξε ουδεμία συζήτηση για ανάληψη κάποιας διακριτής θέσης στο γαλάζιο οργανόγραμμα –«ούτε προτάθηκε ούτε ζητήθηκε», αναφέρεται αρμοδίως. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε σε ανυπόστατες φημολογίες όσα είχαν κυκλοφορήσει περί εισηγήσεων για διαγραφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μετά τις πρόσφατες βολές του κατά της στρατηγικής της κομματικής ηγεσίας.

Το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες τόσο ο Μεϊμαράκης όσο και το επιτελείο της οδού Πειραιώς ήταν πως το τελευταίο διάστημα χτίζονται συστηματικά γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε όλες τις πτέρυγες της ΝΔ με στόχο να εκλείψουν φαινόμενα διχόνοιας και όλοι στο κόμμα να επικεντρωθούν στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Μεϊμαράκης υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παρεξήγησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι οι απόψεις τους συμπίπτουν και θα προχωρήσουν σε κοινή κατεύθυνση.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δεν παρεκκλίνει από τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι εφόσον ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να συγκροτήσει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη και για την έγκριση μιας συμφωνίας στη Βουλή. Κατόπιν αυτού, «εμείς δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα», τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει το πακέτο και να προχωρήσει. Το έχω πει από τότε που ήμουν πρόεδρος. Το θέμα είναι αν θα τα ψηφίσουμε εμείς; Το θέμα είναι ότι Τσίπρας και Καμμένος αποδέχτηκαν να ολοκληρώσουν το πακέτο και να βγάλουν τη χώρα στις αγορές».

Με τα μάτια του Βαγγέλη. Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα χθες στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη μπορεί να περίσσευαν –σε μία προσπάθεια να περάσει μήνυμα σύμπνοιας στο εσωτερικό του κόμματος -, εντούτοις εκτιμάται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επιθυμεί πάντα να εκφράζει τη δική του προσέγγιση για όσα συμβαίνουν στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτό φάνηκε και χθες όταν ρωτήθηκε για το εκλογικό αίτημα της ΝΔ. Εξήγησε ότι θέλει κι εκείνος να φύγει ο Τσίπρας όπως επισημαίνουν και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά φρόντισε να κάνει εμφανή την προσωπική του ματιά: «Ολοι θέλουμε να φύγει. Οταν όμως κάποιος λέει να φύγει ο Τσίπρας, εγώ βάζω ένα κόμμα και λέω: μέχρι να φύγει ο Τσίπρας, τι κάνουμε;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως για τη χώρα αυτό που προέχει τώρα είναι να κλείσει η αξιολόγηση.

Πιέζουν για εκλογές. Το γαλάζιο επιτελείο πάντως επανέφερε και χθες επιτακτικά το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ενός ακόμη Εurogroup χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση. «Στις 20 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της έσπευσαν να ανακοινώσουν συμφωνία, η οποία δήθεν έφερνε «το τέλος της λιτότητας». Αποδεικνύεται ότι ήταν ακόμα μια επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών καθώς συμφωνία ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει» ήταν το σχόλιο της Πειραιώς που κατέληγε εκ νέου στο αίτημα για εκλογές: «Η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της».