Πρώτη η Νορβηγία, έπειτα η Δανία, αμέσως μετά η Ισλανδία και ακολουθούν Ελβετία και Φινλανδία. Αυτές είναι οι πέντε χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους επί γης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Καλύτερη θέση, σε σχέση με τον αντίστοιχο κατάλογο του 2016, κατέλαβε η Ελλάδα ανεβαίνοντας από τη 99η θέση στην 87η.

Με κριτήριο την «υποκειμενική ευημερία», πόσο και γιατί οι πολίτες μίας χώρας αισθάνονται ευτυχισμένοι, οι σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται στις πιο ευτυχείς της έκθεσης, την οποία συντάσσει το Δίκτυο Βιώσιμων Αναπτυξιακών Λύσεων (SDSN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη το 2012.

Χώρες στην υποσαχάρια Αφρική μαζί με τη Συρία και την Υεμένη είναι οι λιγότερο ευτυχείς από τις 155 χώρες. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται επίσης το Νότιο Σουδάν, η Λιβερία, η Γουινέα, το Τόγκο, η Ρουάντα, η Τανζανία, το Μπουρούντι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Γερμανία βρίσκεται στην 16η, το Ηνωμένο Βασίλειο στη 19η, η Γαλλία στην 31η, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν στην 14η.

Το Ισραήλ βρίσκεται στην 11η θέση, η Αυστρία στην 13η, η Ιρλανδία στην 15η, το Βέλγιο στην 17η, το Λουξεμβούργο στην 18η, η Ισπανία στην 34η, η Ιταλία στην 48η, η Κύπρος στην 65η και η Πορτογαλία στην 89η.

«Ευτυχισμένες χώρες είναι εκείνες όπου παρατηρείται μια υγιής ισορροπία ευημερίας, όπως συνηθίζεται να μετριέται αυτή, και κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή ένας υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στην κοινωνία, χαμηλό ποσοστό ανισότητας και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Τζέφρι Σακς, ο διευθυντής του SDSN και ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος της έκθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να γίνει ένα ακόμη εργαλείο για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών για να βοηθήσουν τις χώρες τους να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με τον Σακς, οι ΗΠΑ έπεσαν θέση στην κατάταξη εξαιτίας της ανισότητας, της έλλειψης εμπιστοσύνης και της διαφθοράς. Τα οικονομικά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να περάσει, πρόσθεσε, θα επιδεινώσουν αυτήν την εικόνα.

«Ολα στοχεύουν να αυξήσουν την ανισότητα», σχολιάζει ο Σακς και τονίζει ότι «όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι προς τη λάθος κατεύθυνση».

Η κατάταξη βασίζεται σε έξι παράγοντες: στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στο προσδόκιμο υγιούς ζωής, στην κοινωνική στήριξη, στην ελευθερία, στη γενναιοδωρία και στην απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση ή τις επιχειρήσεις.

«Οι χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης κατά κανόνα έχουν χαμηλή βαθμολογία και στους έξι αυτούς παράγοντες», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος Ernesto Illy.