Ηταν αμέσως μετά τον αποκλεισμό των πρωταθλητών από την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά και την απόλυση του Ισπανού Βίκτορ Σάντσεθ, όταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης εμφανίστηκε στο αρχηγείο του Ολυμπιακού προκειμένου να συζητήσει με τους διοικούντες τον πειραϊκό σύλλογο. Ωστόσο οι αντιδράσεις των ερυθρόλευκων οπαδών, οι οποίοι επιθυμούσαν ένα πιο εμπορικό όνομα, χάλασαν τον διαφαινόμενο γάμο. Καθοριστικό ρόλο στην αρνητική στάση των φιλάθλων έπαιξε και το πράσινο παρελθόν του Ουζουνίδη, ο οποίος στα 90s διέπρεψε ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

Ακολούθησε μια συγκυρία απρόσμενων γεγονότων (απομάκρυνση του ιδίου από τον Πανιώνιο λόγω αντιδράσεων των οργανωμένων, αλλά και απόλυση του Στραματσόνι από τον ΠΑΟ) μέχρι ο θρακιώτης προπονητής να αναλάβει τον περασμένο Δεκέμβριο την τεχνική ηγεσία της ομάδας με την οποία πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ενώ συμμετείχε και στην καταπληκτική πορεία μέχρι τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ το ’96.

Αλλες εποχές εκείνες όμως, άλλες οι σημερινές. Ο κόουτς Ουζουνίδης ανέλαβε τον Παναθηναϊκό σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς ούτε οι αγωνιστικές συνθήκες ούτε τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας είναι καλά. Παρ’ όλα αυτά αποδέχθηκε δίχως δεύτερη σκέψη την πρόταση που του κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος διότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πρόκληση στη δεκαετή προπονητική καριέρα του μετά το επιτυχημένο πέρασμα που είχε από τον ΑΠΟΕΛ, τη Λάρισα, τον Ηρακλή, την Ξάνθη, τον Πλατανιά, τον Εργοτέλη και τον Πανιώνιο.

Σε διάστημα τριών μηνών ο 49χρονος προπονητής βελτίωσε αισθητά σε όλους τους τομείς (τακτική, φυσική κατάσταση, επιθετική και αμυντική λειτουργία, δημιουργικότητα) την εικόνα του Παναθηναϊκού, ενώ σταδιακά κερδίζει την εμπιστοσύνη και των οπαδών του Τριφυλλιού, οι οποίοι στο ξεκίνημα της προπονητικής θητείας του στα πράσινα του έβγαλαν κίτρινη κάρτα για εκείνο το φλερτ του περασμένου καλοκαιριού με τον αιώνιο αντίπαλο. Εμπειρος γαρ σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, ο Ουζουνίδης γνωρίζει πως η επικράτηση σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή νίκη. Και στην προκειμένη περίπτωση τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τον ίδιο και την ομάδα του: μια νίκη γοήτρου, τρεις πολύτιμοι βαθμοί στη μάχη για τα πλέι οφ, ηρεμία στα αποδυτήρια και στην εξέδρα, πίστωση χρόνου για τον ίδιο, τους παίκτες και τη διοίκηση, συσπείρωση και σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ ομάδας και κόσμου. Το 323ο παιχνίδι στην προπονητική πορεία του πιθανώς είναι το πλέον κρίσιμο.