Η ερώτηση αν έχει σημασία το ποσοστό κατοχής της μπάλας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι αντίστοιχη με το μέγεθος του μορίου στο σεξ.

Η απάντηση για το πρώτο σκέλος δόθηκε στα παιχνίδια της φάσης των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ποσοστό κατοχής της μπάλας δεν σχετίζεται με την επιτυχία των ομάδων. Από τις 16 ομάδες η Λέστερ είχε το μικρότερο ποσοστό κατοχής μπάλας –40% –αλλά προκρίθηκε στα προημιτελικά. Μάλιστα, από την αρχή της φετινής διοργάνωσης μόνο τρεις ομάδες είχαν χαμηλότερο ποσοστό από τις Αλεπούδες.

Η αγγλική ομάδα είχε επίσης τις λιγότερες προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία –49. Η Παρί Σεν Ζερμέν που είναι τέταρτη στον σχετικό πίνακα με 95 προσπάθειες, θα δει τη σημερινή κλήρωση από τον καναπέ.

Στα προημιτελικά συνεχίζει και η πιο τεμπέλα ομάδα, η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έτρεξαν τα λιγότερα μέτρα (852.899 μέτρα), ενώ η δεύτερη στον σχετικό πίνακα Νάπολι, η τέταρτη Λεβερκούζεν και η πέμπτη Μπενφίκα αποκλείστηκαν.

Η φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ επιφύλαξε όμως και άλλες εκπλήξεις. Κατ’ αρχάς ήταν η πιο παραγωγική στην ιστορία της διοργάνωσης με 62 γκολ. Επίσης, καταρρίφθηκαν δύο ρεκόρ. Η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα που ανέτρεψε σκορ 4-0 και η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η πρώτη ομάδα που αποκλείεται σκοράροντας πέντε φορές στο πρώτο παιχνίδι.

Τέλος, η Αρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα που γνωρίζει πέντε συνεχόμενες εντός έδρας ήττες στη φάση των νοκάουτ αγώνων.