Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχουν μυστικά, τουλάχιστον ως προς τον πολιτικό σχεδιασμό τους: η ανασυγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, με θεμέλιο το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, είναι το βασικό ζητούμενο –και η κατ’ αρχάς πολιτική ένωση του χώρου αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα. Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να επιταχύνουν και για τον λόγο αυτό ετοιμάζονται να ξεκρεμάσουν από τη μαρκίζα και τον πράσινο ήλιο.

Οι εκτεταμένες συνομιλίες με άστεγους βουλευτές και στελέχη έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο επικοινωνίας που ικανοποιεί τα στελέχη της ΔΗΣΥ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται με διαρκείς διαβουλεύσεις για σύμπλευση με όμορους χώρους, αλλά πλέον με γοργούς ρυθμούς και το πόδι στο γκάζι. Στη σημερινή εκδήλωση με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης η Φώφη Γεννηματά θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει το κεντροαριστερό δίκτυο σε δήμους και περιφέρειες, επενδύοντας σε μια δυναμική στις αυτοδιοικητικές δομές που υπερβαίνει την απήχηση του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην παρούσα φάση.

Το κρίσιμο ραντεβού. Σημαντικότερη για τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δείχνει η Δευτέρα, καθώς συνεδριάζει το Κεντρικό Συντονιστικό της με εκπροσώπους από τις πέντε συνιστώσες για να καθορίσει τον οδικό χάρτη προς τη διοργάνωση του Συνεδρίου του καλοκαιριού. Αν η συνάντηση στεφθεί με επιτυχία, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια νέα μορφή συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ και των λοιπών συμμάχων. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν αρκετά βήματα μπροστά, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως πλέον έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη και το μόνο που χρειάζεται είναι να επισημοποιηθεί. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μεγάλο κομμάτι της Κεντροαριστεράς, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την κρίση, θα συνενωθεί κάτω από ενιαίο πολιτικό φορέα. Μικρά διαδικαστικά βήματα με σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα, όπως σχολιάζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο νέο χρονοδιάγραμμα απώτερος σκοπός θα είναι η εμβάθυνση της κοινής δράσης. Ολες οι εκδηλώσεις του ευρύτερου χώρου θα γίνονται στο εξής υπό την αιγίδα της Συμπαράταξης και θα εντάσσονται στον προσυνεδριακό διάλογο, με κύριο άξονα το Σχέδιο Ελλάδα –πρόκειται για το συνολικότερο σχέδιο που αφορά την ανάπτυξη της χώρας, το οποίο η Φώφη Γεννηματά είχε παρουσιάσει αναλυτικά στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το σήμα. Η πολιτική ένωση από την προσεχή Δευτέρα μπορεί να διακρίνεται πιο καθαρά από ποτέ –ένα από τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν είναι η συμφωνία για ένα κοινό σύμβολο, το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλες τις συνιστώσες, βάζοντας ουσιαστικά στο χρονοντούλαπο και τον ιστορικό ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Αναζητώντας το νέο σήμα κατατεθέν της εγχώριας Κεντροαριστεράς, αρκετοί παραπέμπουν στο γαρίφαλο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ή την ελιά, το σύμβολο με το οποίο εξελέγησαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια όλων των πλευρών είναι να μπορέσει να υπάρξει ένας συνασπισμός κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ενοποίησή του –αν και το παράδειγμα αυτό δεν ακούγεται καλά στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ψηφοδελτίων ούτε διάλυσης κανενός κόμματος.

Το μεγάλο αγκάθι. Σχεδόν προεξοφλείται ότι δυσκολότερο θέμα προς επίλυση θα αποδειχθεί η εκλογή του επικεφαλής και ο τρόπος επιλογής των συνέδρων –για το δεύτερο, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των συνέδρων να εκλέγεται και ένας μικρότερος να επιλέγεται θεσμικά. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρουν ότι η παραμονή της Φώφης Γεννηματά στη ηγεσία, αν αυτή συμφωνηθεί, πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από το Συνέδριο ώστε να αποφευχθούν κατηγορίες περί της δημιουργίας μιας ΔΗΣΥ που θα μοιάζει με «ΠΑΣΟΚ and friends». Για όλα αυτά, τη Δευτέρα αναζητούνται ομόφωνες αποφάσεις.