Ο αρχηγός της ΝΔ, μολονότι αυτή τη φορά φάνηκε να κινείται σε χαμηλότερους αντιπολιτευτικούς τόνους, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και προσωπικά στον Πρωθυπουργό «Αλέξη Τσίπρα και την παρέα» του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «τις εκλογές δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τις κερδίσει η ΝΔ». Παρέμεινε αμετακίνητος στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες και επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο από το δημοσιονομικό πακέτο μιας συμφωνίας με τους δανειστές.

Η ομιλία Μητσοτάκη είχε σαφή στόχευση το εσωτερικό του κόμματος, με φόντο και τις τριβές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το εκλογικό αίτημα της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε με ευχαριστίες προς τους βουλευτές του, εξηγώντας τους ότι η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος του κόμματος οφείλεται και στον αγώνα που δίνουν. Ταυτόχρονα, φρόντισε να τους προσγειώσει λέγοντας ότι δεν πρέπει να επαναπαύονται στις δάφνες τους και πως βάζει ψηλά τον πήχη και για τον ίδιο και για εκείνους. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να συσπειρώσει τις πτέρυγες του γαλάζιου στρατοπέδου και να περιορίσει παράπονα τόσο από τους καραμανλικούς όσο και από τους σαμαρικούς βουλευτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στο «καμπανάκι» που είχε ηχήσει το 2009 για την οικονομία η κυβέρνηση Καραμανλή. Αλλά και στην επιτυχημένη προσπάθεια εξόδου από την κρίση της κυβέρνησης Σαμαρά που ανακόπηκε από τον κυβερνητικό συνεταιρισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ. Δικαιολόγησε ακόμη και την απόφαση της ΝΔ, επί της μεταβατικής προεδρίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να υπερψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο –σε μια κίνηση να γεφυρώσει το χάσμα που έχει ανοίξει από την αναμέτρησή τους για τα κομματικά ηνία. Η κίνηση ικανοποίησε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και θα έχει συνέχεια, καθώς προγραμματίστηκε συνάντηση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη για την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να λιώσουν όλοι οι πάγοι. Κομματικοί παράγοντες, μάλιστα, δεν απέκλειαν να βρεθεί έπειτα από αυτό το ραντεβού συγκεκριμένος ρόλος για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο γαλάζιο οργανόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώθηκε στα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα φέρει η κυβέρνηση και τα οποία –σημείωσε –θα πλήξουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Ηταν το μόνο σημείο που ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους με σκληρούς χαρακτηρισμούς. «Η κυβέρνηση κανιβαλίζει τον χρόνο, κανιβαλίζει τη χώρα» ήταν το σχόλιό του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ πρόσθεσε δηκτικά: «Δεν έχουμε τίποτε, γιατί δεν έχουμε κυβέρνηση. Γιατί η διακυβέρνηση του τίποτα δεν αποφέρει τίποτα». Στόχευσε, δε, προσωπικά τον Πρωθυπουργό αναφέροντας: «Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι ανίκανοι, όταν δεν είναι ψεύτες. Και είναι ιδεοληπτικοί, όταν δεν είναι υποκριτές».

Στον απόηχο και των ενστάσεων για τη θέση της ΝΔ ως προς τα θετικά μέτρα μιας συμφωνίας με τους δανειστές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε αρκετές φορές πως η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο. «Τα μέτρα αυτά είναι δικά τους» διαμήνυσε και πρόσθεσε: «Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Δεν θα γίνουμε κανενός το δεκανίκι. Ας τα ψηφίσουν ή ας πάνε σε εκλογές. Το δίλημμα είναι δικό τους. Δεν είναι δικό μας».

ΠΥΡΑ ΠΡΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟ. Τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Πάνο Καμμένο συνεχίστηκαν και χθες. Στις αναφορές που έκανε για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να μην κατονόμασε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, όμως τον κατηγόρησε ανοικτά για την τακτική που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά. «Στα εθνικά θέματα δεν επιτρέπεται η ελαφρότητα. Τα εθνικά θέματα δεν σηκώνουν ψευτοπαλικαρισμούς. Να το πω αλλιώς: τα εθνικά μας θέματα θέλουν τόλμη και αρετή. Αλλά κυρίως αίσθημα ευθύνης» ήταν το δηλητηριώδες σχόλιό του.

Κεκλεισμένων των θυρών, μετά την προεδρική ομιλία τον λόγο πήραν οι βουλευτές. Η πλειονότητα των παρεμβάσεων, πάντως, είχε να κάνει κυρίως με τον διαγκωνισμό υποψηφιοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές τόσο από τη Β’ Αθήνας, όπως η Αννα Καραμανλή και η Κατερίνα Παπακώστα, όσο και από την περιφέρεια, όπως ο Θανάσης Δαβάκης (Λακωνία) και ο Κώστας Βλάσης (Αρκαδία), ζήτησαν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, καθώς εμφανίζεται πληθώρα στελεχών με την ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει τη σχετική συζήτηση λέγοντας στα μέλη της γαλάζιας ΚΟ πως «οι μόνοι σίγουροι υποψήφιοι είναι όλοι οι νυν βουλευτές. Ολοι οι άλλοι είναι υποψήφιοι για υποψηφιότητα». Επιδοκιμάζοντας την προεδρική παρέμβαση, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι με την απάντηση Κυριάκου το θέμα κλείνει, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε συζητήσεις για δήθεν σημάδια συναίνεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση, τα οποία αναδεικνύουν φαινόμενα διχόνοιας στο κόμμα. Η τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αιχμή για την παρέμβαση του σαμαρικού βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος είχε σχολιάσει ότι τον Ιούλιο του 2015 «η ΝΔ έδωσε συναίνεση στον Τσίπρα και έμεινε με τη συναίνεση στο χέρι, διότι ο Τσίπρας την εξαπάτησε».