Ερωτηματικά για πιθανή διασύνδεση των αποστολέων τους εγείρουν τα δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα που έφθασαν σε Βερολίνο και Παρίσι, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο γραφείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ, αντίστοιχα.

Στην πρώτη περίπτωση, όπου το δέμα εντοπίστηκε έγκαιρα και δεν εξερράγη, την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ηδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η οργάνωση δημοσιοποιούσε το «Σχέδιο Νέμεσις-Ανοιχτή Πρόταση» που έθετε σε εφαρμογή, αρχικά στις 12 Οκτωβρίου με την επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (Νέμεσις 1) και στις 15 Μαρτίου με το παγιδευμένο δέμα που έστειλε στο Βερολίνο (Νέμεσις 2).

Από τότε, σε σχετικό κείμενό τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι «Πυρήνες» ανέφεραν: «Μοιραζόμαστε το σχέδιο (Νέμεσις) με όλους τους πυρήνες της FAI-IRF και των αναρχικών της πράξης σε όλο τον κόσμο, θέλοντας να ανοίξουμε έναν διάλογο για τη διάχυση του αναρχικού αγώνα. Και γνωρίζουμε πως ο καλύτερος διάλογος για μια αξιολόγηση μιας δράσης δεν μπορεί παρά να γίνει μέσω μιας νέας δράσης…».

Σύμφωνα με τους Πυρήνες της Φωτιάς, «το Σχέδιο Νέμεσις είναι μια διεθνής πρόταση να φτιάξουμε μια λίστα με τα ονόματα των προσώπων της εξουσίας και να τα χτυπήσουμε στα ασφαλή μετόπισθεν που νιώθουν σιγουριά για τον εαυτό τους… να τους χτυπήσουμε στα ίδια τους τα σπίτια».

Παράλληλα, οι Πυρήνες εκτόξευαν απειλές για επιθέσεις «σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων». Ειδικότερα, όπως ανέφερε τότε ο συντάκτης του σχετικού κειμένου, «πολιτικοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεγαλοεκδότες, δημοσιογράφοι, δικαστές, αστυνομικοί είναι τα πρόσωπα της εξουσίας. Το Σχέδιο Νέμεσις είναι να χτυπήσουμε αυτά τα πρόσωπα. Είναι η δικιά μας σειρά να κάνουμε το φόβο να μετακομίσει στις αυλές των σπιτιών του εχθρού. Θεωρούμε πως είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τις εχθροπραξίες μας, από τα χτυπήματα στα απρόσωπα σύμβολα της εξουσίας στο προσωπικό περιβάλλον του εχθρού, στα σπίτια του, στα γραφεία του, στα μέρη που συχνάζει, στα οχήματα που χρησιμοποιεί… Ξέρουμε πως χτυπώντας προσωπικά έναν από αυτούς, φοβίζεις εκατό… Δημιουργούμε μία παρακαταθήκη φόβου για τους ομοίους του και όποιον τον αντικαταστήσει…».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοεμβρίου 2016, με προκήρυξη υπό τον τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις-Πώς και γιατί χτυπήσαμε την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη», η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στην κατοικία της εισαγγελέως, στην οδό Ιπποκράτους 112. Τότε μέλη της είχαν τοποθετήσει μηχανισμό με τρία κιλά εκρηκτικής ύλης και διπλό σύστημα χρονοκαθυστέρησης.

Τον ίδιο καιρό, παραμονές της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, σε άλλο κείμενό τους, οι «Πυρήνες της Φωτιάς» υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι «οι αναρχικοί, ως ο μόνος εσωτερικός εχθρός της εξουσίας, μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης της σύγκρουσης και να τους χαλάσουμε τη γιορτή… Μπορούμε να τους επιστρέψουμε ελάχιστη από τη βία που ασκούν καθημερινά πάνω μας… τη βία της οικονομικής κρίσης, των πολέμων στη Μέση Ανατολή, των δολοφονιών στην Παλαιστίνη, του φασισμού στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στην Αφρική, των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Ομως η οργάνωση επιθέσεων και συγκρούσεων, κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, δεν θέλουμε να περιοριστεί σε μια περιστασιακή εκτόνωση, περιμένοντας την επόμενη διαδήλωση, την επόμενη απεργία, τον επόμενο πόλεμο… Το σαμποτάζ της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου μπορεί να είναι η αρχή της δημιουργίας ενός οργανωμένου αναρχικού κινήματος, με σκοπό την επίθεση στο εδώ και τώρα και την καταστροφή του κράτους και της εξουσίας».