Οι αρχές του Μεξικού έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 250 κρανία σε ανώνυμους τάφους σε τοποθεσία ανατολικής πολιτείας της χώρας όπου οι συμμορίες ναρκωτικών θάβουν τα θύματά τους ανενόχλητα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Χόρχε Βίνκλερ, γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Βερακρούζ στον Κόλπο του Μεξικού, είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την ανάκτηση σορών ατόμων που έχουν ταφεί από φερόμενα μέλη συμμοριών έξω από την πόλη Βερακρούζ, το κύριο λιμάνι του Μεξικού από την πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού.

«Μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί πάνω από 250 κρανία», δήλωσε στην τοπική τηλεόραση. «Η Βερακρούζ είναι τεράστιο νεκροταφείο. (...) Μέχρι να τελειώσει η εκσκαφή στην πολιτεία θα έχει ανακαλυφθεί ο μεγαλύτερος τάφος στο Μεξικό και ίσως ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές έχουν ήδη βρει σορούς στον χώρο και υποθέτουν ότι μεγάλος αριθμός ατόμων έχει ταφεί εκεί.

Ο Βίνκλερ, μέλος της κυβέρνησης του Μιγκέλ Ανχέλ Γιουνές που έγινε κυβερνήτης της Βερακρούζ τον Δεκέμβριο, είπε ότι για χρόνια οι συμμορίες εξαφάνιζαν τα θύματά τους με τη συνενοχή των αρχών, κρύβοντας τις σορούς σε παρόμοιους τάφους.

Η αποκάλυψη των κρανίων έγινε μετά από επίμονες αιτήσεις ακτιβιστών ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν απαντήσεις για άτομα που έχουν εξαφανιστεί.

Συνεργασία των συμμοριών με την αστυνομία

Η Βερακρούζ ήταν γνωστή ως κέντρο εγκληματικότητας υπό τον προηγούμενο κυβερνήτη Χαβιέ Ντουάρτε, ο οποίος διαφεύγει μετά την απαγγελία κατηγοριών τον Οκτώβριο για οργανωμένο έγκλημα.

Ο πρώην διευθυντής αστυνομίας του Ντουάρτε συνελήφθη τον περασμένο μήνα. Η βία εξακολουθεί να μαίνεται στην πολιτεία, και αυτόν το μήνα ανακαλύφθηκαν 11 πτώματα κοντά σε τουριστική περιοχή.

Οι μαζικοί τάφοι θυμάτων του οργανωμένου εγκλήματος έχουν ζημιώσει το κύρος του Μεξικού εδώ και χρόνια, ενώ το 2010 και το 2011, χρονιές έξαρσης βίας μεταξύ συμμοριών ναρκωτικών, δεκάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στα βόρεια της χώρας.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέλαβε την ηγεσία της χώρας στο τέλος του 2012 δεσμευόμενος να περιορίσει τη βία των συμμοριών, αλλά μετά από μερικές αρχικές επιτυχίες οι δολοφονίες άρχισαν να αυξάνονται ξανά, και το 2016 αποτέλεσε την πιο αιματηρή χρονιά υπό την εξουσία του έως τώρα.

Η εξαφάνιση 43 φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2014 αμαύρωσε την εικόνα του. Εως τώρα, έχει ανακαλυφθεί η σορός μόνο ενός από τους νέους που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δολοφονήθηκαν από συμμορία ναρκωτικών, η οποία συνεργαζόταν με διεφθαρμένους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από