Σ’ αυτήν την παράσταση, οι θεατές θηλάζουν, ίσως δεν έχουν πει καν την πρώτη τους λέξη, μπορεί ακόμη να μην έχουν σταθεί στα πόδια τους. Ξέρουν όμως να ακούν, να πιάνουν, να αισθάνονται, να εκδηλώνουν τη χαρά και τη δυσαρέσκειά τους χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Αυτό κάνει για δεύτερη χρονιά η ομάδα Anumati μέσα από την παράσταση «Θα βγω από τ’ Αυγό», μια παράσταση σχεδιασμένη αποκλειστικά για μωρά 4 έως 18 μηνών. Οι μικροί θεατές ταξιδεύουν σ’ ένα κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, ενός νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα εξερεύνησης.

«Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού πουλιού και για όλες τις εμπειρίες που έχει» λέει η ηθοποιός Σάρα Τοσκάνο και μέλος της ομάδα Anumati. «Από τα πολύ απλά πράγματα όπως να κάνει μπάνιο, να πηγαίνει στο σχολείο μέχρι να ερωτεύεται. Τα μωράκια κάθονται στο πάτωμα σε μαξιλάρια μαζί με τους γονείς τους ή στην αγκαλιά τους, γιατί είναι πολύ σημαντικό να είναι κοντά σε εμάς. Επίσης, σε αυτή την ηλικία όσο πιο κοντά είναι οι εμπειρίες, τόσο πιο καλά μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και να παρακολουθήσουν την ιστορία. Φυσικά μπορεί να έρθουν δύο γονείς καθώς και όλη η οικογένεια, οι παππούδες και οι θείοι, αλλά εκείνοι κάθονται συνήθως πίσω. Και αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί αφενός βλέπουμε τα μωρά που παρακολουθούν την παράσταση, και αφετέρου όλη η οικογένεια παρακολουθεί το μωρό της».

Η παράσταση έχει έναν ρυθμό έτσι ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον. Είναι αρκετά αργό για να ακολουθήσουν οι λιλιπούτειοι θεατές, αλλά τόσο γρήγορο ώστε να μην κουραστούν και να χάσουν το ενδιαφέρον.

«Οι γονείς εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι τα μωρά τους μένουν σταθερά και εστιάζουν σε όλη τη διάρκεια» συνεχίζει η Τοσκάνο, η οποία είναι πιστοποιημένη παιδαγωγός, δασκάλα χορού και απόφοιτος του Rotterdam Foundation For The Arts. «Μερικές φορές κάποια μωράκια κλαίνε, μπορεί να πεινάνε, να χρειάζονται αλλαγή πάνας ή να νυστάζουν αλλά δεν πειράζει. Αλλωστε ο γονιός δεν πρέπει να νοιώθει ντροπή επειδή το μωρό του κλαίει, είναι και αυτό μέρος της παράστασης. Πάντα ζητάμε από τους γονείς να σηκωθούν να περπατήσουν, να ηρεμήσουν το μωρό και πολύ συχνά έχουμε μαμάδες που θηλάζουν τα μωρά ή αλλάζουν πάνα την ώρα της παράστασης. Οπότε υπάρχει μια πολύ σπιτική ατμόσφαιρα, επειδή κάθονται στο πάτωμα και υπάρχει χώρος μόνο για 15 μωρά. Είναι και για εμάς πολύ ενδιαφέρον».

Ταυτότητα παράστασης

«Θα Βγω από τ’ Αυγό» εμπνευσμένο από το παραμύθι «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμμένου

Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ομάδα Anumati

Μουσική: Δάφνη Φαραζή

Σκηνικά-Κουστούμια: Χριστίνα Κωστέα

Φωτογραφίες-Αφίσα: Νίκος Καρανικόλας

Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Ειρήνη- Σαλάμ Αμπουμόγλι, Σάρα Τοσκάνο

Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3 Γκάζι, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210-3412.689) www.theatroavaton.gr

Κάθε Σάββατο 10.30, 12.00 και 13.30

Διάρκεια: 45 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (1 γονιός και μωρό), 20 ευρώ (2 γονείς και μωρό)

Για μωρά από 4 έως 18 μηνών