Ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε μυστικά την CIA να πραγματοποιεί επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ξεκάθαρη απομάκρυνση από την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε περιορίσει τον παραστρατιωτικό ρόλο της CIA και είχε αναθέσει τα πλήγματα στις ένοπλες δυνάμεις.

Η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα είχε ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τις επιδρομές των αμερικανών drone, καθώς, σε αντίθεση με τη CIA, το Πεντάγωνο οφείλει να αναφέρει δημόσια τα περισσότερα πλήγματα.

Σύμφωνα με τη WSJ, η CIA έχει ήδη αξιοποιήσει την εξουσία που της παραχώρησε ο κ. Τραμπ στη Συρία, στην επιχείρηση με στόχο τον Αμπού αλ-Καΐρ αλ-Μασρί, ανώτερο στέλεχος της αλ-Κάιντα και γαμπρό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, στις αρχές Μαρτίου φέρεται να υπήρξε επιδρομή αμερικανικών drone και στο Πακιστάν.

Η χρήση drones έχει κατακριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα, καθώς η έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας οδηγεί στη μεγιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών από τις επιθέσεις.

Tον Ιούλιο, ο αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη για 116 θανάτους πολιτών κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε χώρες με τις οποίες η Αμερική δεν βρίσκεται σε πόλεμο.