Tην ελληνική ολιγωρία στο θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα εκμεταλλεύεται η βρετανική πλευρά. Και μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Independent» φτάνει στο σημείο να προτείνει τα ανταλλάγματα τα οποία θα ήταν ικανά για να επιτρέψουν την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο όπου γεννήθηκαν, ανάμεσά τους τη χρυσή προσωπίδα του Αγαμέμνονα και το έκθεμα – έμβλημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τον Δία του Αρτεμισίου! Κι όλα αυτά ενώ αναγνωρίζει από τις πρώτες κιόλας αράδες ότι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών θα αποτελέσει «μια συμβολική κίνηση ενάντια στις μοχθηρές δυνάμεις που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης». Προφανώς με πολύ βαριά ανταλλάγματα…

Την πρόθεση της Αθήνας να επιστρέψει στη διπλωματική οδό διεκδίκησης του κλεμμένου από τον λόρδο Ελγιν γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα –ύστερα από την απόφασή της να μην ακολουθήσει τη νομική οδό την οποία πρότεινε το γραφείο με το οποίο συνεργάζεται η Αμάλ Κλούνι –αναφέρει το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά θαύματα σε αντάλλαγμα των Ελγινείων». Και κάνει λόγο για επαναφορά παλαιότερης ελληνικής πρότασης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα προσέφερε πλούσιες σε εκθέματα αρχαιολογικές εκθέσεις προς το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να διατηρηθεί η προσέλευση των επισκεπτών και να μη μείνει κενή η αίθουσα των Γλυπτών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ωστόσο η ελληνική πλευρά, όπως παραδέχεται σε χθεσινή της ανακοίνωση και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα, «ώς τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία». Σημειώνει ότι «γίνεται μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στη δικαστική διεκδίκηση» και ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο, η οποία σήμερα δεν συντελείται». Χωρίς όμως να διευκρινίζει αν ως «νέα στρατηγική» εννοεί την επαναφορά της πρότασης που είχε πέσει στο τραπέζι πριν από μια και πλέον 15ετία, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους Βρετανούς ή έχει έτοιμη κάποια άλλη πρόταση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αποφασίσει να επαναφέρει την ιδέα των ανταλλαγμάτων για την παραχώρηση ως δάνειο των Γλυπτών στο Μουσείο Ακρόπολης, χωρίς να τίθεται το ακανθώδες ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μαρμάρινων έργων τέχνης που κοσμούσαν το κορυφαίο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας.

ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ. Πονοκέφαλο όμως δεν προκάλεσε το βρετανικό δημοσίευμα μόνο σε ό,τι αφορά στο θέμα των ανταλλαγμάτων, αλλά και λόγω των δηλώσεων που φιλοξενεί. Διότι ναι μεν τα λεγόμενα της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου μπορεί να μην έγιναν στην «Independent», αλλά με άλλες αφορμές, όπως το πρόσφατο διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία. Οι δηλώσεις του προέδρου του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (ΙΑRPS), όμως, καθηγητή Λουί Γκοντάρ διαψεύδονται από τον ίδιο. «Είναι αδιανόητο ένα μνημείο που τεμαχίστηκε πριν από 200 χρόνια και το οποίο αντιπροσωπεύει τον αγώνα της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο για την επιβίωσή της, να είναι χωρισμένο σε δύο. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Παρθενώνας είναι ένα μνημείο που αντιπροσωπεύει τη δημοκρατική Ευρώπη μας,γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας το μνημείο να επιστρέψει στην παλιά του αίγλη», φέρεται ότι δήλωσε μεταξύ άλλων ο φιλέλληνας και σύμβουλος του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο Λουί Γκοντάρ επισημαίνει ότι «ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια. Αρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε» και δηλώνει ότι προτίθεται να στείλει επιστολή στην εφημερίδα.