Εκείνη είναι προσεκτική, με αυτοέλεγχο, μια φυσικός από την πρώην Ανατολική Γερμανία που δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και δεν αποζητά το διεθνές ενδιαφέρον που είναι στραμμένο πάνω της καθώς αποτελεί την πιο ισχυρή ηγέτιδα της Ευρώπης. Εκείνος είναι ένας πάμπλουτος, μεγιστάνας ακινήτων από τη Νέα Υόρκη που λατρεύει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις και τις προκλητικές δηλώσεις.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος δύο ηγέτες πιο διαφορετικούς, τόσο σε στυλ όσο και σε ουσία, όπως τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επί μήνες έχουν εμπλακεί σε μια εκ του μακρόθεν αντιπαράθεση για θέματα πολιτικής και αξιών.

Αύριο, Τρίτη, συναντώνται για πρώτη φορά. Μια συνάντηση την οποία θα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο. Ενα από τα βασικά θέματα θα είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ, της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνέβαλε στη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία όμως ο Τραμπ απειλεί να ανατρέψει.

«Νομίζω ότι θα γίνουν καλοί φίλοι; Μάλλον, όχι. Είναι πολύ διαφορετικές προσωπικότητες», σχολιάζει ο Τσαρλς Κάπτσαν, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής που είχε διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Ομως πιστεύω ότι έχουν ισχυρό συμφέρον, τόσο πολιτικό όσο και στρατηγικό, να συνεργαστούν. Είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική συνάντηση με ξένο ηγέτη στη μέχρι τώρα θητεία του Τραμπ».

Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες, προετοιμάζεται εντατικά για το ταξίδι της στην Ουάσιγκτον. Παρακολουθεί ομιλίες του Τραμπ, καθώς και συνεντεύξεις του, μεταξύ των οποίων και μια μακροσκελή που δημοσιεύθηκε το 1990 στο περιοδικό «Playboy», στην οποία είχε αναφέρει πολλές από τις προκλητικές ιδέες που τώρα προσπαθεί να εφαρμόσει ως πρόεδρος.

Συνεργάτες της γερμανίδας καγκελαρίου έχουν αναλύσει τις συναντήσεις του Τραμπ με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων με τους πρωθυπουργούς Βρετανίας Τερίζα Μέι, Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και Καναδά Τζάστιν Τριντό. Επίσης μίλησαν με συναδέλφους τους σε επιτελεία αυτών των ηγετών σχετικά με το πώς θα πρέπει να χειρισθούν τον απρόβλεπτο πρώην σταρ τηλεοπτικού ρεάλιτι, που σήμερα κατοικεί στον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι δεν του αρέσει να μένει σιωπηλός και να ακούει για πολύ ώρα, ότι προτιμά ξεκάθαρες θέσεις και ότι δεν θέλει να ακούει πολλές λεπτομέρειες», δηλώνει γερμανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Τόσο στην οικονομική όσο και στην εξωτερική πολιτική, οι διαφορές στις απόψεις των δύο ηγετών είναι τεράστιες.

Ο 70χρονος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη Γερμανία «καταστροφικό λάθος». Εχει απειλήσει να επιβάλει βαρείς δασμούς στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που κάνουν εξαγωγές στην αμερικανική αγορά. Και έχει επικρίνει το Βερολίνο επειδή δεν ξοδεύει περισσότερα στην άμυνα, κάτι που αναμένεται να θίξει και πάλι αύριο.

Αλλη μια πηγή έντασης είναι το εμπορικό πλεόνασμα των 50 δισ. ευρώ που έχει η Γερμανία έναντι των ΗΠΑ. Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Πίτερ Ναβάρο έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί το αδύναμο ευρώ για να επικρατήσει εμπορικά. Η Μέρκελ και οι υπουργοί της απάντησαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι το Βερολίνο ελέγχει την πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της Ρωσίας. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε πως ο Τραμπ θα ζητήσει συμβουλή από τη Μέρκελ για το πώς θα πρέπει να χειριστεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από τη μεριά της, η Μέρκελ έχει επικρίνει την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ προς τους πολίτες μουσουλμανικών κρατών. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τον Ιανουάριο εξήγησε στον αμερικανό πρόεδρο ότι η Συνθήκη της Γενεύης υποχρεώνει τις χώρες που την έχουν υπογράψει –μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ –να δέχονται πρόσφυγες από πολέμους για ανθρωπιστικούς λόγους. Η Μέρκελ ανησυχεί, επίσης, ότι ο Τραμπ, που έχει επαινέσει την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, θα συνεχίσει να υπονομεύει την ενωμένη Ευρώπη με τη ρητορική του, σε μια στιγμή βαθιάς κρίσης η οποία σημαδεύεται από την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη και επισφαλή κατάσταση και η Γερμανία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα διατηρηθεί. Υποπτεύομαι ότι η καγκελάριος θα θέλει να το ξεκαθαρίσει αυτό στον πρόεδρο», λέει ο Αντονι Γκάρντνερ, που υπηρετούσε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ μέχρι πρόσφατα. «Η αυριανή συνάντηση θα αποτελέσει την ευκαιρία να εντοπίσουν οι δύο ηγέτες θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να καθορίσουν μια θετική ατζέντα. Ομως μόνο μία συνάντηση δεν πρόκειται να αλλάξει την ατμόσφαιρα που ήδη υπάρχει μεταξύ τους».