Στους γνωστούς υψηλούς τόνους που υιοθετεί κάθε φορά που απευθύνεται στους Τούρκους, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Ολλανδία θα πληρώσει για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στους υπουργούς του.

«Θα πληρώσουν το τίμημα για τη ζημιά που έκαναν στις διμερείς σχέσεις. Θα τους μάθουμε τι είναι διεθνής διπλωματία» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Χάγη δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες ανά την Ευρώπη εν όψει του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Την πόρτα κλειστή βρήκε και η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας που επιχείρησε να μεταβεί οδικώς.

Η υπουργός έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ το βράδυ του Σαββάτου, όμως οι ολλανδικές αρχές τής αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

Κατά την επιστροφή της στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτή με ενθουσιασμός, ενώ διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της Πόλης.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε.

«Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».