Η συναινετική λύση στο συμβόλαιο του Γιούρι Ζντοβτς με την ΚΑΕ ΑΕΚ λίγες ώρες πριν από το αποψινό (19.00, Cosmote Sport 4) ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και η επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στη δράση έπειτα από τέσσερις μήνες ήταν τα σπουδαιότερα γεγονότα του Σαββατοκύριακου.

Το κλίμα ήταν βαρύ για τον σλοβένο προπονητή, όχι απαραίτητα λόγω του αποκλεισμού της Ενωσης από την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA, αλλά γιατί για ακόμη μια φορά τσαλάκωσε την εικόνα του εισβάλλοντας στο παρκέ για να επιτεθεί φραστικά στους διαιτητές του επαναληπτικού αγώνα με τη Μονακό στο πριγκιπάτο. Ετσι, αφού συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλο και γευμάτισαν σε ψαροταβέρνα της Κηφισιάς, ο πρόεδρος του εξήγησε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος και ότι στις τάξεις των οπαδών υπήρχε τρομερή δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του. Ο Ζντοβτς έκανε την προπόνηση και το επόμενο πρωί, του Σαββάτου, ανακοινώθηκε το συναινετικό «διαζύγιο» που πήραν οι δύο πλευρές έχοντας προφανώς συμφωνήσει για μέρος των χρημάτων της επόμενης και τελευταίας σεζόν του συμβολαίου του.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς πρέπει να διαχειριστούμε σε χρόνο μηδέν τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και την αποχώρηση του Γιούρι. Εχουμε μπροστά ένα πολύ σημαντικό ματς αύριο με τον Ολυμπιακό, όπου και θέλουμε να αποδείξουμε ποιοι είμαστε. Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και το αποδεικνύει όλη τη χρονιά. Θεωρώ όμως ότι αν διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε και πιστεύω ότι θα είμαστε πάρα πολύ ανταγωνιστικοί ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» έδωσε το σύνθημα ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Ζντοβτς, Σωτήρης Μανωλόπουλος, ο οποίος καλείται να καθοδηγήσει την Ενωση ώς το τέλος της σεζόν.

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ. Η ΑΕΚ (36 β.), μάλιστα, είναι ρυθμιστής της τελικής κατάταξης στην τελευταία στροφή της Α1 καθώς εκτός από τον Ολυμπιακό (39 β.), τον οποίο υποδέχεται σήμερα για την 21η αγωνιστική, έχει να φιλοξενήσει και τον Παναθηναϊκό (41 β.) στις 26 Μαρτίου, βάζοντας το αγωνιστικό στοίχημα να πάρει τουλάχιστον ένα από τα δύο ντέρμπι. «Εμαθα πως άλλαξαν προπονητή και αυτό, από την εμπειρία μου, πάντα βοηθάει τις ομάδες αφού αλλάζει μια κατάσταση που συνήθως δεν ήταν καλή. Γι’ αυτό θα πρέπει τώρα να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί από ό,τι πριν» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο γκαρντ των Ερυθρολεύκων Ερικ Γκριν, έχοντας λογικά πληροφορηθεί ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε δραπετεύσει από το ΟΑΚΑ με νίκη (93-100) στη δεύτερη παράταση.

ΕΥΚΟΛΑ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Εν τω μεταξύ, ο Παναθηναϊκός πέρασε διά περιπάτου (74-97) από την Περιβόλα ισοπεδώνοντας τον Απόλλωνα με κεντρικό πρόσωπο τον Γκιστ, ο οποίος επέστρεψε στη δράση αρκετά νωρίτερα από τον αρχικό στόχο που ήταν η έναρξη των πλέι οφ της Ευρωλίγκας (18 Απριλίου). Ο Αμερικανός (7 π. σε 15’51” συμμετοχής), μάλιστα, που είχε υποστεί αποκόλληση προσαγωγού στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 16 Νοεμβρίου 2016, δεν ξέχασε τις γνωστές πτήσεις του, προκαλώντας χαμόγελα αισιοδοξίας ενόψει του αγώνα (κατά σύμπτωση πάλι) με τη Ρεάλ την ερχόμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Στα άλλα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής: Ρέθυμνο – ΠΑΟΚ 73-70, Λαύριο – Κόροιβος Αμαλιάδας 93-63, Κύμη – Κολοσσός Ρόδου 74-64, Τρίκαλα – Προμηθέας Πατρών 62-67, Αρης – Δόξα Λευκάδας 78-70.

Οι Ισπανοί ξέρουν να σέβονται

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η ισπανική ACB είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης! Τεσσεράμισι λεπτά πριν από τη λήξη του clasico οι διοργανωτές διέκοψαν το ντέρμπι για να βραβεύσουν τον κορυφαίο ριμπάουντερ (4.293) στην ιστορία της ACB Φελίπε Ρέγες! Την επικράτηση (76-75) της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα προσυπέγραψε ο Σέρχιο Γιουλ με τον δικό του μοναδικό τρόπο επτά δέκατα πριν από το φινάλε!