«Θέλω να μου βάψεις τα μαλλιά ξανθά» λέει ο 30χρονος Ερχάν Μ. μπαίνοντας στο κουρείο του Ντάνιελ χθες το μεσημέρι. «Θα βάλω και γαλάζιους φακούς επαφής να ησυχάσω» προσθέτει περιμένοντας τη σειρά του. Είναι απαυδισμένος από τις νύξεις που δέχεται συνεχώς αυτές τις ημέρες για τον Ερντογάν και τους υπουργούς του που βρίζουν τη σημερινή Γερμανία συγκρίνοντάς τη με τη Γερμανία των Ναζί. Οχι από τον Ντάνιελ που συνεχίζει να με κουρεύει και γνωρίζει καλά τον Ερχάν. Αλλά από άλλους, καθώς η εμφάνισή του προδίδει αμέσως και την προέλευσή του: τρίτη γενιά τούρκων γκασταρμπάιτερ στη Γερμανία.

Ο Ερχάν δεν έχει καμία κατανόηση για τις συγκρίσεις αυτές όσον αφορά τη χώρα στην οποία ζει και έχει την υπηκοότητά της. «Να μας αφήσουν ήσυχους, έχουμε δουλειές, πρέπει να ζήσουμε εδώ» λέει ο Ερχάν που έχει αγωνία για τις εξετάσεις οδηγού ταξί που θα δώσει σε μερικές ημέρες.

Δεν έχουν την άποψη του Ερχάν όλοι οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία, περίπου τρία εκατομμύρια. Οι μισοί, 1,4 εκατομμύρια, είναι ψηφοφόροι της Τουρκίας και ο Ερντογάν έχει πολλούς οπαδούς, γεμίζουν οι αίθουσες όταν έρχεται να μιλήσει στη Γερμανία. Η ψήφος τους μπορεί να αποβεί και καθοριστική για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που οργανώνει τον Απρίλιο για να μετατρέψει την Τουρκία σε σύγχρονο σουλτανάτο.

«Η δημοκρατία μας δεν είναι εδώ για να εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν μια δικτατορία στην Τουρκία. Γι’ αυτό πείτε Οχι στο δημοψήφισμα» είπε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ μιλώντας χθες στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Ο ίδιος είναι το καλύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης των Τούρκων στη Γερμανία. Αλλά δεν έγιναν όσα θα έπρεπε, όταν θα έπρεπε, διαπιστώνει ο Ετσντεμιρ. Ζητά ένα δίγλωσσο γερμανοτουρκικό κανάλι όπως το γερμανογαλλικό ARTE –αν υπήρχε ένα τέτοιο κανάλι, θα ήταν τόσο ευάλωτοι οι Τούρκοι της Γερμανίας στην προπαγάνδα του Ερντογάν.

Το αποκορύφωμα είναι ότι οι κατηγορίες για «ναζιστικές πρακτικές» και «ολοκληρωτικό καθεστώς» προκάλεσαν στην αρχή θυμηδία καθώς προέρχονται από εκείνον που με το δημοψήφισμα επιδιώκει να στήσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς στη χώρα του. Οι αντιδράσεις στο μεταξύ είναι έντονες. «Οποιος συγκρίνει τη Γερμανία με τη ναζιστική περίοδο αυτοακυρώνεται ο ίδιος» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ανοίγοντας με μια ασυνήθιστη παρέμβαση τη χθεσινή συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ. Οι συγκρίσεις «είναι λυπηρές», «είναι εκτός τόπου και χρόνου, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει σοβαρά», είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος απάντησε όμως λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τέτοιες συγκρίσεις «υποβαθμίζουν τα εγκλήματα των Ναζί και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».

Από την Αττάλεια, στα ελληνικά νησιά

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που συναντήθηκε την Τετάρτη με τον τούρκο ομόλογό του σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βερολίνου μετέφερε στον Αχμέτ Τσαβούσογλου το μήνυμα του Βερολίνου ότι πρέπει να μπει τέλος στη ρητορική των συγκρίσεων με τους Ναζί. Αλλά η τουρκική ηγεσία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση, το αντίθετο. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες στην Ντόιτσε Βέλε τις συγκρίσεις με τους Ναζί, λέγοντας ότι «δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά διάφορες πρακτικές». Η κλιμάκωση της αντιγερμανικής τουρκικής ρητορείας έχει ήδη επιπτώσεις στον τουρισμό. Για να περιορίσει τη ζημιά, ο Τσαβούσογλου πήγε μετά τον Γκάμπριελ στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) για να διαφημίσει την Τουρκία, αλλά πόσους Γερμανούς μπορεί να πείσει όταν κατηγορεί την πολιτική τους ηγεσία ως Ναζί; Ηδη η ΤUI μεταφέρει μαζικά τους γερμανούς πελάτες της από τις τουρκικές ακτές της Αττάλειας σε ελληνικούς προορισμούς στο Αιγαίο.