Το προσχέδιο της λεγόμενης «Δήλωσης της Ρώμης», το οποίο καλούνται να επεξεργαστούν οι ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παρουσιάζει ο EUObserver, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι «διπλωματικά» ήπιες και εξίσου εσκεμμένη η απουσία αναφοράς στη Βρετανία και το Brexit.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τους τρόπους για να καταστήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «περισσότερο ασφαλές, πλούσιο, κοινωνικό και ισχυρό», αποφεύγοντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κάθε ρητή αναφορά σε Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

«Ζητάμε μία Ευρώπη, για τα επόμενα δέκα χρόνια, η οποία θα είναι ασφαλέστερη και πλουσιότερη για να ζει κανείς» υπογραμμίζει το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του EUObserver.

«Θα επιδιώξουμε αυτούς τους στόχους πιστεύοντας ακράδαντα πως το μέλλον της Ευρώπης εναπόκειται σε μας» προσθέτει.

Οπως εξηγεί ο EUObserver πρόκειται για κείμενο που έχουν ετοιμάσει οι επιτελείς του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με την προεδρία της Μάλτας και την ιταλική κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί αρχικό προσχέδιο της δήλωσης της Ρώμης για το μέλλον της ΕΕ, και θα κληθούν να το προσυπογράψουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην ιταλική πρωτεύουσα στις 25 Μαρτίου.

Το εν λόγω κείμενο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη:

• Προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να υπενθυμίσουν στους πολίτες τα επιτεύγματα της ΕΕ.
• Υπογραμμίζει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ
• Δίνει πιθανά στοιχεία για την ημερήσια διάταξη της Ρώμης σκιαγραφώντας το όραμα για την ΕΕ μετά το Brexit

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και το Brexit, δεν μνημονεύονται στο κείμενο αυτό προκειμένου να καταδειχθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «γυρίσει σελίδα» σε ό,τι αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας και μάλιστα προτού καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στη συνάντησή τους σήμερα το πρωί της Παρασκευής οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πουν κατά πόσον συμφωνούν με την προτεινόμενη δομή της δήλωσης της Ρώμης, κατά πόσον συμφωνούν με τα στοιχεία που προτείνονται και κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν δυσκολίες ή απουσιάζουν από το κείμενο.

«Εμείς, οι εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών, είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της ΕΕ» σημειώνει το κείμενο. Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει περιφερειακές διαμάχες, την τρομοκρατία, τις εντεινόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Επισημαίνεται ακόμα ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η ΕΕ θα έχει ως στόχο της την αύξηση της κοινωνικής διάστασης, την περαιτέρω ενίσχυση της ΟΝΕ, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν όψει της παγκοσμιοποίησης.

Αναφορές γίνονται και στην ανάγκη προσήλωσης της ΕΕ στη λειτουργία της κοινής αγοράς, στην αύξηση των επενδύσεων, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

«Δίνουν ώθηση στην ιδέα, παραμένοντας διπλωματικοί»

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, το προσχέδιο της δήλωσης σημειώνει πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και άμυνας. Επισημαίνεται ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να στοχεύει στην προστασία ενός πολυμερούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, το οποίο είναι περήφανο για τις αξίες του, προστατεύει τους πολίτες, προωθεί το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και υπερασπίζεται το κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παραπάνω προτεραιότητες μπορούν άνετα να συμφωνηθούν από όλα τα κράτη μέλη. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του προσχεδίου, ο EUObserver σημειώνει ότι μετά από τις αναφορές Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά και τις προειδοποιήσεις, περί κινδύνου αποσύνθεσης της ΕΕ, άλλων κρατών που φοβούνται ότι «θα μείνουν απ' έξω», το κείμενο αποφεύγει προσεκτικά να χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενες διατυπώσεις:

«Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποια πεδία, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι' αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά το κείμενο, επιμένοντας, παράλληλα, σε «ενιαία και αδιαίρετη Ενωση, η οποία ενεργεί από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό και σε διαφορετικούς ρυθμούς όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Με την ήπια φρασεολογία που χρησιμοποιεί το κείμενο, εκτιμούν οι αρθρογράφοι, δίνεται η δυνατότητα στους υποστηρικτές της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, να δώσουν ώθηση στην ιδέα παραμένοντας ταυτόχρονα διπλωματικοί έναντι των χωρών που είναι αντίθετες στην προοπτική αυτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από