Σε νέο μελλοντικό κίνδυνο περικοπών στις συντάξεις, πέραν των νέων περικοπών που θα γίνουν στις κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις, οδηγεί η βόμβα του δημογραφικού αφού όλο και μικρότερος πληθυσμός θα πρέπει να υποστηρίζει με την εργασία του όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό εκτός εργασίας.

Η αύξηση των συνταξιούχων με την παράλληλη έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ανεργία είναι εντυπωσιακή, με σοβαρές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (εκ των οποίων οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης) συντηρούνέναν συνταξιούχο!Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενοςμε τους φόρους του και τις ασφαλιστικές εισφορές του πρέπει να συντηρεί ένανμη ενεργόεργασιακά Ελληνα. Τονίζεται ότι σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογίαείναι 4 προς1.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BABY BOOM. Ο Σάββας Ρομπόλης (καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου) μιλώντας στα «ΝΕΑ» χτύπησε καμπανάκι για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος τη δεκαετία 2020-2030, τονίζοντας: «Τη δεκαετία 2020-30, όπως είναι ο ελληνικός πληθυσμός σήμερα, με τη βάση δεδομένων που έχουμε εμείς, φαίνεται ότι θα συντελεστεί το φαινόμενο που λέμε στην κοινωνική ασφάλιση baby boom. Δηλαδή, θα έχουμε αύξηση των συνταξιούχων λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Και τη δεκαετία αυτή θα συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Και αυτή τη δεκαετία έχουμε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Με αφορμή την εκτίμηση ότι την επόμενη 20ετία ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί έως και κατά ένα εκατομμύριο, ο Σάββας Ρομπόλης σημείωσε: «Είδαμε ότι για να αποκατασταθεί η αρνητική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό, θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις περαιτέρω, 17,5%». Και πρόσθεσε: «Η ελληνική Πολιτεία από χθες ενόψει αυτής της κατάστασης πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική».

Οπως τονίζει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης στο νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Η Οδύσσεια του Ασφαλιστικού» (Εκδόσεις Λιβάνη), οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις συμβάλλουν σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%.