Τον καμβά για την αναθεώρηση των όποιων συμφωνιών συνυπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές αρχίζει να χρωματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να διαβιβάσει αυστηρά μηνύματα για τη στάση που ακολουθούν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Την πτυχή αυτή φρόντισε να αναδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνάντηση εργασίας με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς απέδωσε μεγάλο μερίδιο ευθυνών στην πλευρά των πιστωτών για την πολύμηνη καθυστέρηση που κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία και εν γένει τη χώρα.

Ενστάσεις για τις δεσμεύσεις. Παράλληλα, άφησε να διαφανούν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά της ΝΔ για το πακέτο των δεσμεύσεων που είναι έτοιμος να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας με χρονικό ορίζοντα που υπερβαίνει την παρούσα κυβέρνηση. Στην Πειραιώς κινούνται με τη βεβαιότητα ότι το Μαξίμου θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα ναρκοθετεί το πεδίο για την επόμενη κυβέρνηση. Στη βάση αυτή, θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει να μεταφέρει για την περίοδο μετά το 2018 τα επώδυνα μέτρα μιας συμφωνίας, περιορίζοντας και τον ζωτικό πολιτικό χώρο για τον επόμενο πρωθυπουργό. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι το κράτος έχει συνέχεια και η ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη συνταγή ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν αθέτηση των συμφωνιών. Παραπέμπουν, ωστόσο, στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, με τις οποίες θέτει επί τάπητος την επανεξέταση των όρων που θα αποδεχθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, πρωτίστως εάν αυτοί δεν διασφαλίζουν αναπτυξιακή τροχιά για την οικονομία και την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Θα κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση με τους πιστωτές μας και θα διεκδικήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, μικρότερα πλεονάσματα, περισσότερες φοροαπαλλαγές. Διότι θα είμαστε αξιόπιστοι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων…» είναι το μήνυμα του γαλάζιου επιτελείου.

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ανοικτή συνομιλία με τους διαδικτυακούς φίλους του στο facebook: «Εμείς δεν κάνουμε λαϊκίστικη πολιτική και δεν θα πούμε ποτέ αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας. Οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Θα συζητήσω όμως με τους εταίρους τη βελτίωση του πλαισίου της συνεργασίας μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε και χθες ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι «σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους πιστωτές, οι οποίοι συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις».

«Οσο αργεί η συμφωνία, αυξάνονται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και επιβαρύνεται η χώρα. Δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης» τόνισε με έμφαση στη συνάντηση με τους πρέσβεις.

Τα ελληνοτουρκικά. Η διπλωματική συνάντηση, πάντως, υπό την παρουσία και του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά και τις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του, αλλά επισήμανε την ανάγκη να κινηθεί η Αθήνα με ψυχραιμία. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Αγκυρα» σχολίασε με αφορμή την άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Φαρμακονήσι.