Διαστάσεις παίρνει η κόντρα της Μαλαισίας με το καθεστώς της Β.Κορέας σχετικά με τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το καθεστώς δεν επιτρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα οι πολίτες της Μαλαισίας, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ενώ στην Κουάλα Λουμπούρ, η πρεσβεία είναι «σφραγισμένη».

«Έπρεπε να το κάνουμε, γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μαλαισίας.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, κάλεσε το καθεστώς να απελευθερώσει τους πολίτες. «Κρατούν τους πολίτες μας ομήρους, παραβιάζοντας κάθε αρχή Δικαίου» είπε.

Ήδη, οι δύο χώρες έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις. Η κόντρα ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ και τις έρευνες που ξεκίνησε η Μαλαισία για τους δράστες. Κόντρα υπήρξε επίσης και για το αν θα παραδοθεί η σορός του Ναμ στο καθεστώς.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε δύο γυναίκες, μία από το Βιετνάμ και μία από τη Μαλαισία. Ένας ακόμα άνδρας από τη Βόρειο Κορέα αφέθηκε ελεύθερος, καθώς τα στοιχεία εις βάρος του δεν ήταν επαρκή.

Ωστόσο, η Αστυνομία στη Μαλαισία έχει εντοπίσει δύο ακόμα υπόπτους, εκτιμώντας ότι κρύβονται στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ.

Σχετικά με τον αποκλεισμό της πρεσβείας, ο επικεφαλής της Αστυνομίας είπε χαρακτηριστικά: «Θα περιμένουμε, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν πέντε χρόνια. Κάποια στιγμή κάποιος θα βγει από το κτίριο.»