Το δήλωσε με περισσή βεβαιότητα επικρίνοντας τις «επιθέσεις» εις βάρος της οικογένειάς του. «Τα τηλεοπτικά κανάλια ανακοίνωσαν την αυτοκτονία της γυναίκας μου την Τετάρτη το πρωί», υποστήριξε ο Φρανσουά Φιγιόν την Κυριακή για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι τέτοιου είδους επιθέσεις τον βλάπτουν και τον πληγώνουν. Και θα είχε απόλυτο δίκιο εάν όντως είχε κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη είδηση.

Αμέσως μετά τις «καταγγελίες» Φιγιόν από το France 2, την Κυριακή, άρχισαν οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο. Η δήθεν απόπειρα αυτοκτονίας της Πενελόπ Φιγιόν δεν μεταδόθηκε ποτέ. «Ο Φρανσουά Φιγιόν παρανόησε: τα μίντια μίλησαν για την αυτοκτονία της προεκλογικής του εκστρατείας, όχι της συντρόφου του», σχολίασε με αρκετή δόση ειρωνείας ένας χρήστης του Διαδικτύου (παίζοντας με τις γαλλικές λέξεις campagne και compagne).

Τι ακριβώς συνέβη λοιπόν; Στα χνάρια του δρόμου που βαδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς επέλεξε να παριστάνει το θύμα μίας ψευδής είδησης, την οποία επινόησε ο ίδιος ενόσω προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βγει καθαρός από το Penelope Gate, το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του που πολύ πιθανό να τον πετάξει έξω από την κούρσα των εκλογών.

Ο ίδιος ο Φιγιόν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει από το να είναι υποψήφιος. Το βροντοφώναξε και την Κυριακή μπροστά σε πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι.

Η πίεση ωστόσο που του ασκείται από το κόμμα του αυξάνεται καθημερινά. Ήδη φαίνεται να έχει χάσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα σε μία προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο εκτόνωσης της κρίσης και να επανακάμψουν στις δημοσκοπήσεις περίπου έναν μήνα και κάτι πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Κι ενώ ο Φιγιόν απομονώνεται καθημερινά, ο Αλέν Ζιπέ φαίνεται (στις δημοσκοπήσεις) να έχει πολύ περισσότερες ελπίδες να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ζιπέ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παίξει τον ρόλο του Plan B. Το επανέλαβετη Δευτέρα τονίζοντας ωστόσο ότι η «εμμονή» του Φιγιόν οδηγεί σε αδιέξοδο.

Την ίδια προφανώς άποψη έχει και ο Νικολά Σαρκοζί. «Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης κάθε ένας έχει καθήκον να κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η ενότητα», έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας στον λογαριασμό του στο Twitter, προτείνοντας μία κοινή συνάντηση με Φιγιόν και Ζιπέ προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος «αξιόπιστης εξόδου από μία κατάσταση που δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο».