Ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο θα απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από διάφορες μουσουλμανικές χώρες, πρόκειται να υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα.

Μετά το φιάσκο της πρώτης ταξιδιωτικής απαγόρευσης, την οποία πάγωσε Ανώτατο Δικαστήριο, πηγή του Λευκού Οίκου αποκαλύπτει ότι στόχος αυτή τη φορά είναι να ξεπεραστούν τα νομικά κενά της πρώτης, ενώ οι χώρες θα είναι τελικά έξι, καθώς δεν θα περιλαμβάνεται το Ιράκ.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα άρχισε να σχεδιάζεται αφότου απορρίφθηκε το πρώτο. Σκοπός παραμένει πάντα ο ίδιος: να παραμείνουν οι επίδοξοι τρομοκράτες εκτός αμερικανικών συνόρων.

Οι πρώτη ταξιδιωτική απαγόρευση έκλεινε προσωρινά την πόρτα των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Υεμένη, τη Συρία και τη Λιβύη.

Στην ανανεωμένη έκδοσή της, από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν οι πολίτες ιρακινής καταγωγής. Σε αυτό φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο οι πιέσεις του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεδομένου του ρόλου που παίζει το Ιράκ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι κάτοχοι πράσινων κρατών από τις έξι χώρες οι οποίες θα περιλαμβάνονται στη νέα εκδοχή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης δεν θα επηρεάζονται από αυτήν.