Πτωτικές τάσεις κατέγραψε και τον Φεβρουάριο – όπως είχε συμβεί και τον Ιανουάριο – η εγχώρια αγορά πληροφορικής και ανάπτυξης λογισµικού. Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών του κλάδου υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 67,3 μονάδες (από 74,9 τον Ιανουάριο), επίπεδο κατώτερο ακόμα και του περυσινού, που ήταν στις 79,9 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου πληροφορικής και ανάπτυξης λογισµικού για την τρέχουσα κατάσταση, σχεδόν δεν μεταβλήθηκαν τον Φεβρουάριο (-7 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκαν οριακά (σε -5 από -3 μονάδες).

Μεγάλη όμως ήταν η πτώση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (-14 από +14 μονάδες ο δείκτης), εξέλιξη με την οποία συνάδει η έντονη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του κλάδου (-19 μονάδες ο δείκτης από +9). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση δεν μεταβλήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (-14 μονάδες ο δείκτης).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα και με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον κλάδο της πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού, μόλις το 28% των επιχειρήσεων (από 46% τον Ιανουάριο) δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Για το 33% των εταιρειών του κλάδου, κύριο εμπόδιο στη λειτουργία του αποτελεί η ανεπαρκής ζήτηση, με το 23% να επισημαίνει την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 12% άλλους παράγοντες.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, λόγω της κάμψης των προσδοκιών στους περισσότερους τομείς, αλλά και της αισθητής πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.