Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, με αιχμή κυρίως προς το ΔΝΤ, χωρίς να το ονοματίσει, που επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αφού έκανε λόγο για την «αδήριτη πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας» και σημείωσε πως η επόμενη μέρα για την Ελλάδα είναι ήδη εδώ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, όσοι βάζουν τα συνήθη εμπόδια, «η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα».

«Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και στις γνωστές δυσκολίες και τα συνήθη εμπόδια και καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι, ωστόσο είναι πλέον σαφές πως όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα».

«Γιατί» τόνισε ο Πρωθυπουργός «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε και όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι -και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010 – να παραμένουν αμετανόητοι, ωστόσο η πραγματικότητα τούς έχει ήδη ξεπεράσει».

Παρομοιάζοντας αυτή την επιμονή τους με έναν «σκοπό» που έχει καταστεί πλέον παράφωνος, δεδομένης της αντίθετης εικόνας που υπάρχει για την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Μπορεί αυτοί να παραμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει πια τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο. Έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ». Σημείωσε επ’ αυτού ότι «η αντοχή λοιπόν της πραγματικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα στοιχεία εκείνα που μας έχουν ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγούν σιγά-σιγά και στην υπέρβαση της κρίσης». Υπογράμμισε πως «αν αυτό δεν είχε συμβεί, θα ήμασταν όλοι αναγκασμένοι να ακούμε για πολύ ακόμα παράφωνους σκοπούς και μελωδίες», για να προσθέσει: «Τώρα όμως είμαστε πια σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, την “άνοιξη” της ελληνικής οικονομίας, ώστε τη φορά αυτή τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι, αλλά να επαρκέσουν για να επουλώσουν τις μεγάλες κοινωνικές πληγές της κρίσης και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προσδιόρισε το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση ως το «πιο σημαντικό και πιο κρίσιμο έργο που καλείται αυτή η κυβέρνηση να υλοποιήσει», δηλαδή την υλοποίηση του οράματος της δίκαιης ανάπτυξης, γιατί αυτό «θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με βάση αυτή «θα κριθούμε από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας».