Αν οι αριθμοί δεν συμφωνούν με τον Πρωθυπουργό, τόσο το χειρότερο για τους αριθμούς. Μόνον έτσι μπορεί να περιγραφεί το χθεσινό τραγελαφικό. Ποιο; Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου πως η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης από το 2016, τα αδιάσειστα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) να τον διαψεύδουν κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση 1,1% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016, παρότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% και ύφεση 0,4%, αντίστοιχα.

Οι αριθμοί αυτοί διαμορφώνουν ένα πιο δυσμενές περιβάλλον για τη διαπραγμάτευση της χώρας και ενισχύουν το επιχείρημα του ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τις μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής. Και βέβαια ακυρώνουν όλα τα αφηγήματα της κυβέρνησης, αυτά που καθημερινώς βλέπουμε να αραδιάζουν διάφοροι υπουργοί ως το δικό τους success story.

Πέρα όμως από αυτό, προξενεί εντύπωση πως ο Πρωθυπουργός συλλαμβάνεται ανενημέρωτος για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας. Τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα –όχι μόνο για το δικό του σχέδιο –αλλά για τη σοβαρότητα του κυβερνητικού έργου και τον συντονισμό του σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Αν μια κυβέρνηση δεν ξέρει τι ισχύει στην οικονομία της χώρας της, με ποια ακριβώς στοιχεία θα σχεδιάσει την υποτιθέμενη παραγωγική της ανασυγκρότηση;