«Καλό θα είναι στην εποχή μας να κάνουμε και χρήση του Διαδικτύου για την καλύτερη ενημέρωση των πιστών. Δεν μπορεί ο κόσμος να προχωρεί και εμείς οι ιερείς να μένουμε πίσω. Διακονία του αδελφού και του πιστού λαού σημαίνει να αγωνιζόμεθα με ζήλο «εξαγοραζόμενοι» τα πάντα, προκειμένου να τον βοηθούμε και να τον ενισχύουμε».

Τα παραπάνω είναι λόγια του 41χρονου μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ από την εγκύκλιο «Περί Ιερού Ναού και Ποιμαντικής των Ιερών Μυστηρίων» που έστειλε προσφάτως σε όλους τους ιερείς της μητρόπολής του. Ο Γαβριήλ ανήκει στους «νεοσύλλεκτους» της Ιεραρχίας και η συγκεκριμένη παρότρυνσή του προς τους κληρικούς είναι μία από τις φρέσκες ιδέες που φέρνει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλωστε, προτού αναλάβει το τιμόνι της Επισκοπής της Νέας Ιωνίας, το 2014, η μητρόπολη δεν είχε καν ιστοσελίδα. Ο νέος ιεράρχης όμως έβαλε τη μητρόπολη στη νέα εποχή του Διαδικτύου. Θέλει –και μ’ αυτόν τον τρόπο –να είναι κοντά στους νέους και έχει ξεκινήσει πρωτοποριακά προγράμματα, όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο της μητρόπολης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο λειτουργεί για δεύτερη χρονιά.

Παρόμοια πορεία ακολουθούν και ακόμη 6-7 ιεράρχες: πρόκειται για τη νέα γενιά μητροπολιτών που εξελέγησαν την τελευταία τριετία. Είναι νέοι και ηλικιακά, 40 με 50 ετών, και ήδη έχουν αφήσει το στίγμα των αλλαγών τους στην Εκκλησία με τις καινοτόμους δράσεις και τις απόψεις τους. Μολονότι παραμένουν παπάδες –με την έννοια ότι είναι πιστοί στην παραδοσιακή και ως επί το πλείστον συντηρητική γραμμή της Εκκλησίας -, είναι πιο μοντέρνοι, αφουγκράζονται τις ανάγκες των νέων και οι πρωτοβουλίες τους ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Ιερά σεμινάρια στα Ιωάννινα

Ο 49χρονος μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος διαδέχθηκε το 2014 έναν ρηξικέλευθο και προοδευτικό ιεράρχη, τον Θεόκλητο, αλλά όπως φαίνεται ανάλογη είναι και η δική του διαδρομή. Ο Μάξιμος διοργανώνει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων επιμορφωτικά σεμινάρια κληρικών, παρόμοια μ’ αυτά δηλαδή που ξεκίνησε πρώτη η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από τις προτεραιότητές του ήταν επίσης να αποκτήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων το δικό της site. Ο μητροπολίτης ανέκαθεν διατηρούσε επαφές με τη νεολαία και ως γνώστης των νέων τεχνολογιών ήξερε πως αυτή η αλλαγή θα βοηθούσε την καλύτερη επικοινωνία της μητρόπολης με τους πιστούς. Πράγματι, η σελίδα είναι ελκυστική και ο επισκέπτης μπορεί να βρει εκεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της μητρόπολης. Εξέχουσα θέση έχουν βέβαια τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα που προωθεί ο μητροπολίτης Μάξιμος. Για παράδειγμα, στο site ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα το Ευαγγέλιο και οι επιστολές των αποστόλων αλλά με απόδοση στα νέα ελληνικά για την καλύτερη κατανόησή τους από τους πολίτες. Οι καινοτομίες της Μητρόπολης Ιωαννίνων δεν σταματούν εδώ. Πέρυσι τα κατηχητικά σχολεία γύρισαν μια ταινία μικρού μήκους και την ποστάρισαν στο ΥouTube. Αίσθηση προκάλεσε πέρυσι και μία άλλη πρωτοβουλία του Μάξιμου που αφορούσε την αξιοποίηση της γης της Μονής Βελλάς με τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων από αυτόχθονες φυλές παραγωγικών ζώων. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου μεταφέρθηκαν στις εκτάσεις του μοναστηριού εκατοντάδες γίδες και ο Μάξιμος ήταν παρών. Ασχολήθηκε με τα ζώα και τα οδήγησε στους αγρούς της μονής. Μάλιστα, οι φωτογραφίες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με τον ιεράρχη στα χωράφια έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει η μητρόπολη και περιλαμβάνει επίσης φύτευση αμπελώνων, με στόχο να δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους.

«Χριστιανικό» τάλεντ σόου στα Τρίκαλα

Γέφυρες με τη νεολαία επιχειρεί να χτίσει ακόμη ένας μητροπολίτης από το νέο αίμα της Ιεραρχίας. Ο μόλις 42 ετών μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος –που ανέλαβε τη μητρόπολη το 2015 –έχει ήδη φέρει άλλον ιερό αέρα στα Τρίκαλα.

Πριν από λίγους μήνες η Μητρόπολη Τρίκκης διοργάνωσε Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος των υπευθύνων ήταν να εμπλουτίσουν τις μουσικές γνώσεις των παιδιών και να τα φέρουν πιο κοντά στην Εκκλησία. Μόνο που δεν ήταν ένας απλός διαγωνισμός, μία κι έξω. Επρόκειτο για το πρώτο «χριστιανικό» τάλεντ σόου διότι είχε στηθεί στα πρότυπα των μουσικών διαγωνισμών της τηλεόρασης, με πολλά live και ανάδειξη του νικητή το καλοκαίρι.

Παράλληλα, στη μητρόπολη πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο σε ιερό ναό συναντήσεις ειδικών κληρικών με γονείς και νέα ζευγάρια στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων.

Ψηφιακά κηρύγματα στην Ελασσόνα

Στους σαραντάρηδες ιεράρχες με τη φρέσκια ματιά στα εκκλησιαστικά πράγματα περιλαμβάνεται και ο μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων. Ιεροκήρυκας για πολλά χρόνια στο παρελθόν, ο 42χρονος μητροπολίτης δίνει αξία στα κηρύγματα και κυρίως στη μετάδοση και διάχυσή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο φροντίζει να αναρτώνται τακτικά στην ιστοσελίδα της μητρόπολης.Πολλές δράσεις που έχουν στόχο τους νέους πραγματοποιεί και ο 54χρονος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος Ανθης, ο οποίος βρίσκεται περίπου τρία χρόνια στο τιμόνι της μητρόπολης που έχει έδρα την Καρδίτσα. Ανάμεσά τους είναι οι επισκέψεις που πραγματοποιεί σε σχολεία προκειμένου να έχει επαφή και επικοινωνία με τη νεολαία. Βάρος όμως έχει δώσει ο Τιμόθεος και στον τομέα της επικοινωνίας. Γνωρίζει καλά το πεδίο αυτό, μιας και έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Από τη στιγμή που ανέλαβε μητροπολίτης, το site της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος έγινε πιο χρηστικό και λειτουργικό. Επιπλέον, επί των ημερών του η μητρόπολη διαθέτει και το δικό της ιερό κανάλι στο YouTube, όπου αναρτώνται εκδηλώσεις και δραστηριότητες.