Αμφότεροι συγκαταλέγονται στους κορυφαίους επιθετικούς που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τίμησαν τη φανέλα τόσο του Πανιωνίου όσο και της ΑΕΚ. Δεν είναι υπερβολή ότι «έσκιζαν τα δίχτυα» στην καλή τους ημέρα. Αλήθεια, ποιος δεν έχει ακούσει για τα κατορθώματα του Θωμά Μαύρου και του Γιώργου Δέδε;

Ανδρώθηκαν στον Πανιώνιο. Μεταπήδησαν στην ΑΕΚ. Μεγαλούργησαν στο εγχώριο ποδόσφαιρο, άφησαν το αποτύπωμά τους. Οι επιδόσεις τους μνημονεύονται ακόμη, γενιές και γενιές μεγάλωσαν με διηγήσεις από κάποια γκολ τους.

Ο Θ(ε)ωμάς, για να θυμηθούμε το πώς βάφτισε ο σπουδαίος Φαίδωνας (ένας είναι!) στον ιστορικό Δικέφαλο τον Μαύρο, αγωνίστηκε σε συνολικά 501 παιχνίδια και σκοράρισε 260 φορές. Με τον Πανιώνιο 86 γκολ, με την ΑΕΚ 174. Ο Δέδες, 430 παρουσίες και 181 γκολ, τα 29 με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Τώρα, ετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού της Δευτέρας, ανάμεσα στον Πανιώνιο και την ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη. Με ποιον θα είναι; Για ποια ομάδα χτυπά η καρδιά τους;

«Είναι οι δύο αγαπημένες μου. Γιατί ο Πανιώνιος στην καρδιά μου είναι πάντα μεγάλη ομάδα, πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα διαρκώς. Το αξίζει και με το παραπάνω. Παρακολουθώ τόσο την ΑΕΚ όσο και τον Πανιώνιο» τονίζει ο Μαύρος. «Τα παιδιά στη Νέα Σμύρνη βγάζουν πίστη, δίνουν το 101% των δυνατοτήτων τους και το σύνολο είναι κυρίως ελληνικό, κάτι που μου αρέσει. Δεν πρόκειται για βεγγαλικό! Ολα πλέον είναι πιθανά. Παρακολουθούμε μια ομάδα με προοπτική και ο κόσμος πρέπει να είναι υπερήφανος». Του αναφέρουμε πως δεν υπάρχουν τα σούπερ ταλέντα και απαντά ότι «έχουν γίνει σωστές επιλογές και ο ένας παίζει για τον άλλον. Πολλοί όμως θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε μια μεγάλη ομάδα. Με ποιον θα είμαι τη Δευτέρα; Δεν μπαίνω σε τέτοια διαδικασία. Ο καλύτερος, ο τυχερότερος ας νικήσει. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε ανοδική πορεία, την παρακολουθώ συνέχεια, βρίσκει τον βηματισμό της. Τα όποια λάθη ας τα βρούν οι αρμόδιοι, μας ενδιαφέρει στο εξής το Κύπελλο και το καλύτερο δυνατό στα play offs. Η ΑΕΚ είναι για τίτλους».

Αυτά από τον τέσσερις φορές κορυφαίο σκόρερ, τον δεύτερο Ευρωπαίο το ’79. Μήπως, όμως, αληθινός μπόμπερ δεν ήταν και ο Γιώργος Δέδες;

«Ο Πανιώνιος πάει καλά, υπερβολικά καλά. Μακάρι να γεμίσει ξανά το γήπεδο και να έχει περίπου 10.000 κόσμο. Αναμένω ωραίο θέαμα. Τι έχει ο τωρινός Πανιώνιος; Μια ομάδα γεμάτη υγεία. Είναι οικογένεια. Με έξοχες επιλογές, καταπληκτική διοίκηση, ενώ γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο ο Ζαμάνης. Υπάρχουν ισορροπίες στα αποδυτήρια και αυτό είναι ένα μυστικό. Δεν ξεχωρίζω κάποιον παίκτη. Η ΑΕΚ έχει ανέβει πολύ αγωνιστικά, ουδεμία σχέση έχει με αυτό που παρουσίαζε στην αρχή. Διαθέτει καλούς παίκτες και οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Οποιος κι αν νικήσει, καλοδεχούμενο. Οταν δεν αγωνίζεται ο Πανιώνιος, πάντα βλέπω την ΑΕΚ. Αγάπες μου και οι δύο. Στη Νέα Σμύρνη έπαιξα 14 χρόνια, στην ΑΕΚ περίπου 2,5 περιόδους. Η ισοπαλία θα ήταν κάτι πολύ καλό, αλλά τον Πανιώνιο δεν τον βολεύει. Και για να είμαι ειλικρινής, από την ώρα που δεν πάει για τίτλο η ΑΕΚ, αν είναι να φτάσει ακόμη πιο ψηλά ο Πανιώνιος, γιατί να μη νικήσει; Ευχή μου, πάντως, να πάρει τους βαθμούς ο καλύτερος» αναφέρει ο ξεχωριστός Γιώργος Δέδες, δύο φορές και του λόγου του πρώτος σκόρερ (’71 και ’76) και «χάλκινο παπούτσι» στην Ευρώπη το ’71. Οπαδός της ΑΕΚ ως νεαρός, με πρότυπο τον θρυλικό Νεστορίδη, ανιψιός του άλλοτε τερματοφύλακα της ΑΕΚ Χρήστου Ρίμπα, άνθρωπος που τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Πανιωνίου. Μεγάλη τιμή, απίστευτη προσφορά και μπράβο του.

Θέλετε κι άλλη άποψη; Βίκτωρ Θεοφιλόπουλος. Αριστερός μπακ με σημαντικά προσόντα, με θητεία θαυμαστή επτά ετών στον Πανιώνιο, τον πήρε ο Λουκάς Μπάρλος στην ΑΕΚ, αλλά ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να προσφέρει. «Συνέχεια πηγαίνω στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος είναι όλη μου η ζωή, Βεβαίως αγαπάω και την ΑΕΚ. Αλλά ο Πανιώνιος… Αυτή η ομάδα έχει ψυχή. Την απολαμβάνω και καμαρώνω. Πολύ καλός ο Ανσαριφάρντ που έφυγε και υπέροχοι όλοι, όπως ο Οικονόμου, ο Ρισβάνης, ο Σιώπης, ο Μασούντ».