Ενδεχόμενη ένταση από τους Τούρκους στα κυπριακά θαλάσσια ύδατα δεν αποκλείουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τον προσεχή Ιούνιο, όταν αρχίσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total. Η ανησυχία πηγάζει, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, από το γεγονός ότι κάτι ανάλογο είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν από την Αγκυρα –«πιθανώς να κάνουν πάλι κάτι όπως τότε που έβγαλαν το «Barbaros»». Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν πάντως ότι τα ελληνικά νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα και η ελληνική πλευρά έχει πάρει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο προετοιμασίας.

Ωστόσο χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την πιθανότητα ενός τέτοιου θερμού επεισοδίου. Η Λευκωσία, ξεκαθάρισε, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

Κι όλα αυτά ενώ χθες το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος για πρώτη φορά άνοιξε τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο έγκρισης νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει επί του θέματος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κατά τη συζήτησή της ο υδράργυρος της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκε στα ύψη, καθώς οι δύο άνδρες επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο αλληλοκατηγοριών με αφορμή όχι μόνο τη σημερινή κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά και –συνολικά –τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη.

ΚΟΝΤΡΑ. «Κάτσε κάτω ρε!» φώναξε κάποια στιγμή ο Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι εκπροσωπεί μια παράταξη που «λήστεψε την Ελλάδα» και πως «όλοι οι έμποροι όπλων που σήμερα είναι με «βραχιολάκια» είναι του ΠΑΣΟΚ». Ο Θεοχαρόπουλος επέστρεψε τις κατηγορίες καταγγέλλοντας ως υπεύθυνο της οικονομικής κρίσης τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Ησασταν τόσα χρόνια υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, 18 χρόνια βουλευτής της ΝΔ που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή και τα Μνημόνια. Οχι σε μένα αυτά, εκεί που σε παίρνει. Ντροπή σας που καταστρέψατε τη χώρα! Ντροπή που μιλάτε έτσι για την Ανανεωτική Αριστερά εσείς, ένας εκπρόσωπος της εθνικολαϊκιστικής Δεξιάς» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων. «Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την κυβέρνηση Καραμανλή» απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αποκάλεσε τη ΔΗΜΑΡ τσόντα που κόλλησε προεκλογικά στο ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία, μετά το πραξικόπημα, αναδεικνύονται σε «απρόβλεπτο παράγοντα». Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Αμυνας «να μη γινόμαστε θεατές ενός επικίνδυνου παιχνιδιού έντασης στο Αιγαίο» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε κι εσείς απρόβλεπτος παράγοντας. Οι εν θερμώ αντιδράσεις και οι δηλώσεις σας αντί να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, δημιουργούν μεγαλύτερη όξυνση. Δεν είστε μόνο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είστε υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης. Σοβαρευτείτε. Τα εθνικά θέματα θέλουν ψυχραιμία».

ΠΕΡΙ ΝΕΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ. Απαντώντας επί της ουσίας της ερώτησης του Θανάση Θεοχαρόπουλου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παραδέχθηκε ότι έχει ήδη διαβιβαστεί στις ΗΠΑ διερευνητικό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών για αναβάθμιση των F-16 και αγορά 20 F35. Ξεκαθάρισε όμως ότι πρόκειται μόνο για διερεύνηση δυνατοτήτων και κόστους κι όταν υπάρξει η πρόταση από την αμερικανική πλευρά, τότε θα ενημερωθεί η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Αυτή θα την εγκρίνει ή θα την απορρίψει. «Οποιαδήποτε απόφαση παίρνει η κυβέρνηση, την παίρνει με έγκριση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και του ΚΥΣΕΑ κι αν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας πως «δεν γίνεται τίποτα με γνώμονα ποιος είναι αντιπρόσωπος, αλλά με γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες που ζητούν τα Οπλα».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ. Το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων πάντως, σε συνδυασμό με την ανησυχία από πηγές του υπουργείου Αμυνας για πρόκληση τεχνητού επεισοδίου από την Τουρκία, προκάλεσε χθες ποικίλα σχόλια σε πηγαδάκια στη Βουλή. Παραδόξως, το πιο αιχμηρό που ακούστηκε προήλθε από τα χείλη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτίμησε ότι «μάλλον ο Καμμένος βιάζεται να ψωνίσει».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε ενωτικός και κάθε άλλο παρά ενόχληση έδειξε με την ένταξη του Νίκου Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Οπως είπε, όταν γίνει η συζήτηση για τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Φίλης θα ενημερωθεί από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την όποια σύμβαση και την αναγκαιότητά της. Τόνισε ακόμη ότι «οι διαδικασίες δεν επιτρέπουν καμία αδιαφάνεια». «Δεν έχω λόγο να συνεχίσω καμία κόντρα. Εχω καλή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Εχουμε τις διαφορές μας, αλλά ο καθένας κρατάει τις θέσεις του και στις διαφωνίες επίσης τα βρίσκουμε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση» πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος.

ΠΑΣΟΚ: «Να τον χαίρεται ο “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ»

«Κανένας δεν μπορεί να μειώσει την προσφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, με πρωθυπουργούς τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Πολύ περισσότερο ο ακροδεξιός, λαϊκιστής κ. Καμμένος» σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι βρίσκεται στην κυβέρνηση «για να σφουγγαρίζει τις διαχρονικές ευθύνες του Κώστα Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή και της Δεξιάς διαχρονικά» και καταλήγοντας πρόσθεσε: «Να τον χαίρεται ο “αριστερός” κ. Τσίπρας και ο “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ».