Θα ήταν μια τυπική εκδήλωση της Ολομέλειας, αν δεν είχε αναδειχθεί το εξής αισιόδοξο μήνυμα: Οταν θέλουν τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας μπορούν να μιλήσουν χωρίς εθνολαϊκιστικές κορόνες και εμπάθειες, προασπίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Ετσι χθες, ομόθυμα, με ψυχραιμία αλλά και σαφήνεια, όλες οι πτέρυγες της Βουλής αποδοκίμασαν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας. Ο λόγος για την ειδική συνεδρίαση για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και κατά τη διάρκειά της ελήφθη η απόφαση για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. «Κάποιοι εκπρόσωποι λαών στη δική μας εύφλεκτη περιοχή δείχνουν να ξεχνούν την ιστορική αλήθεια» ήταν το έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης προς την Τουρκία. Ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως τα Δωδεκάνησα, παρότι ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, «σε όλη τη μακραίωνη ιστορία τους ακολούθησαν τις τύχες του ελληνισμού, ήταν αναπόσπαστο τμήμα του και καμία ξένη κυριαρχία δεν κατάφερε να αλλοιώσει την ταυτότητά τους».

Η ΝΔ. Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα χώρα έστειλε όμως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως «τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού μας χώρου, κανένας δεν μπορεί να επιβουλευθεί και κανείς δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσει». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πράξη αυτή την αυτονόητη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Διπλωματικά και επιχειρησιακά, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, διεκδικώντας την ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι η δύναμη της Ελλάδας «δεν βασίζεται στα μεγάλα λόγια, ούτε πηγάζει από ανούσιους παλικαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς». Βασίζεται, είπε, «στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας, στη δυνατότητά μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι».

Ο ΥΠΕΘΑ. Στο διαφορετικό κλίμα που υπήρξε χθες στην Ολομέλεια αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ενωμένο τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές να χειροκροτούν τους ομιλούντες κι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς όλους εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να αλλοιώσουν την ελληνική ιστορία και επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας» είπε ο Πάνος Καμμένος.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε πως «εμείς οι Δωδεκανήσιοι θεωρούμε ακρογωνιαίο λίθο τον σεβασμό των συνθηκών που επικύρωσαν οι μεγάλοι έλληνες και τούρκοι πολιτικοί, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ, και εξασφάλισαν μέχρι σήμερα την ειρήνη και την πρόοδο στο Αιγαίο Πέλαγος, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ειρήνη που δυστυχώς σήμερα προσπαθούν άφρονες φωνές για εσωτερικούς λόγους να θέσουν σε κίνδυνο».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέφερε την πρότασή του για τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων, των πρώην πρωθυπουργών, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και της φυσικής ηγεσίας του στρατεύματος. «Η εθνική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους γείτονές μας. Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας πως «στο παγκόσμιο χωριό που ζούμε σήμερα, χρειαζόμαστε έναν εξωστρεφή πατριωτισμό και όχι έναν φοβικό που βλέπει παντού εχθρούς».

ΤΟ ΚΚΕ. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος υποστήριξε ότι η κλιμάκωση των διεκδικήσεων από την πλευρά της Τουρκίας δεν οφείλεται απλά σε εσωτερικά προβλήματα της γείτονος χώρας, αλλά «είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με τους οξύτατους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της περιοχής». Τον φόβο ότι το πινγκ – πονγκ των σκληρών δηλώσεων Ελλάδας – Τουρκίας «θα οδηγήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.